До края на август – изложба „140 години Плевенска епопея 1877“ в Арт център

До края на август – изложба „140 години Плевенска епопея 1877“ в Арт център
Снимка – пресцентър Община Плевен

Изложбата от 37 картини е част от мероприятията в програмата на Община Плевен за отбелязване на 140 години от Освобождението на града ни, 110 години от създаването на Военноисторическите музеи и 40 години от изграждането на Панорамата. Посетителите могат да видят произведенията на 16 от най-големите майстори на четката, вдъхновени от паметните драматични събития при Плевен преди 140 години.

Основите на художествената колекция на Военноисторическите музеи се полагат още при тяхното създаване в началото на 20-и век от Комитета „Цар Освободител Александър ІІ”, в който влизат известни български художници и скулптори. В оформлението на Параклис мавзолея „Св. Георги Победоносец” участват художниците Антон Митов и Иван Мърквичка, скулпторите Марин Василев и Жеко Спиридонов, резбарят Иван Травницки. Талантливият художник и иконописец Георги Данчов рисува икони за параклисите към военноисторическите къщи музеи.
Плевенските творци често се обръщат в творчеството си към темата за Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г. Мястото, където те живеят и творят, е неразривно свързано със събитията от Плевенската епопея. Многобройните паметници и музеи напомнят за станалата край града епична битка между две империи, решила изхода на войната. Сред тях са художници като Христо Бояджиев – един от авторите на Плевенската панорама, представен в настоящата изложба и с тематични композиции; Сашо Рачев – автор на исторически платна и пейзажист, пресъздал почти всички важни моменти от освобождението на Плевен; Георги Димитров – самобитен художник, създал цяла галерия от художествени образи на герои от Плевенската епопея. По-голямата част от картините са рисувани в периода 1953 – 1977 г.
В творбите на Дионисий Дончев, един от художниците на Панорамата, Данаил Мицев, Захари Гетов, Иван Иванов, Владимир Кавалджиев и други добре познати плевенски художници, също присъства темата за Освобождението.
Достойно място в колекцията заемат и копията на знакови картини от художници като В. Верещагин, Д. Поленов, П. Ковалевски, Н. Григореску, представени в настоящата изложба. Сред тях са „Пикет в Балкана” на В. В. Верещагин, „Атака на руската кавалерия” и „Пикетна застава в Балкана” на Ковалевски, „Боят при Смърдан” и „Патрул” на Н. Григореску, „След боя” на Д. Поленов.
Изложбата проследява хронологично събитията от Плевенската епопея 1877 г. Тематично са представени блокадата на Плевен, посрещането на руските войски в града, срещата на император Александър ІІ с пленения Осман паша, портрети на руски генерали и командири в армията. Картини на академик Светлин Русев представят мемориализацията и местата на паметта, свързани с Плевенската епопея 1877 г.

Изложбата може да бъде видяна в Арт център – Плевен до края на м. август.

 

Прочетете също

386 нуждаещи се в община Плевен ще получат подкрепа чрез нова социална услуга

386 нуждаещи се в община Плевен ще получат подкрепа чрез нова социална услуга

Заседание на ОбС Плевен, 28 януари 2021г. Снимка – пресцентър Нова социална услуга – „Асистентска …

2 коментара

  1. Avatar of Руснак
    Руснак

    Защо ли десетки хиляди руски момчета си оставиха костите тук? Тоя уж братски, а действително подъл и цигански народ не заслужава да бъде свободен! И последните години убедително доказват това!

  2. Avatar of Гергана Пенчева
    Гергана Пенчева

    При опит да посетим изложбата с детето ми изобщо не успяхме да достигнем сградата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *