Доц. Малкодански: Общинският съвет е мостът към случващото се в община Плевен

447239524 7163676247069650 6381157875860967976 n

Доц. д-р Иван Малкодански. Снимка: “Плевен прес”

Общинският съвет е мостът към случващото се в община Плевен. Това заяви председателят на ОбС – Плевен доц. д-р Иван Малкодански днес, 4 юни, на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен.

„Плевен прес“ попита доц. Малкодански как оценява работата на Общинския съвет от гледна точка на неговата експертиза.

„Изборът на общински съветници е направен от гражданите и ние сме длъжни да уважаваме всеки, който е попаднал в този общински съвет. Всеки общински съветник представлява определена група граждани и сме длъжни да уважим този избор“, заяви доц. Малкодански.

Той е категоричен, че демократичният принцип повелява да се работи заедно:

„Изборът на гражданите е този и сме длъжни да работим с тези общински съветници, които са в този мандат“.

Малкодански подчерта, че като председател на Общински съвет – Плевен се старае да е максимално прозрачен и да защитава интересите на всички общински съветници:

„Старая се заседанията да се водят максимално добре, да има публичност и откритост. Не искам да има нищо скрито. Хората трябва да бъдат наясно какво се случва в тази община и общинският съвет е мостът. Старая се да не ограничавам никой. Давам трибуна на всеки, който желае да изкаже мнението си, стига да е според на нашия правилник“.

По предложение на доц. д-р Иван Малкодански, заседанието на Общински съвет – Плевен, което започна на 31 май, петък, продължи в понеделник, 3 юни.

Бяха приети промени в Наредба №38 за стимулиране раждаемостта на територията на общината, като увеличи размера на еднократните помощи за новородено или осиновено до трето дете включително, за категорията родител/осиновител със средно или висше образование. Предложението влезе за дебат като втора точка в дневния ред на днешното редовно заседание и прието след дебат от съветниците.

Бяха изслушани управителите на шестте търговски дружества с общинско участие относно дебатите по годишните програми на общинските дружества – ДКЦ II и ДКЦ III, “Тролейбусен транспорт”, “Инжстрой”, “Паркстрой” и “Тибор”. Общинските съветниците поискаха да се свика извънредно заседание, на което да бъдат обсъдени промени в Наредба 8 за реда за учредяване и упражняване правата на общината в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала. Също да се обсъдат и работата и начина на управление на общинските фирми.

Предложение за отпускане на еднократна годишна финансова помощ за граждани на община Плевен с терминална бъбречна недостатъчност, лекувани с диализни методи, ще бъде разгледано при обсъждане на проекта за бюджет на Общината за финансовата 2025 година. Решението бе прието от Общинския съвет след продължителен дебат в залата. Точката бе включена в предварителния дневен ред на общинските съветници, но в последствие – отложена, поради направените вече финансови разчети в бюджета за текущата 2024 година.

В община Плевен на хемодиализа са 56 човека, информира по време на дебата по точката проф. д-р Бисер Борисов, председател на ПК по „Здравеопазване и социална политика“.

На последното си двудневно заедание Общинският съвет на Плевен реши още да бъде сформирана Местна комисия за обществен ред и сигурност в състав от 15 членове, от които петима общински съветници. За председател на комисията съветниците определиха председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански. Гласувано бе представителите на местния парламент в комисията от трима да станат петима.

Споделете:

Прочетете също

IOAN

На Еньовден отбелязваме рождението на Св. Йоан Кръстител Предтеча

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ МНОГО ИМЕНА Българската патриаршия чества рождението на Св. Йоан Кръстител на Еньовден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *