Доц. Иван Малкодански, председател на Общински съвет – Плевен: Искаме да развием туризма чрез културни събития

ПОДГОТВЯ СЕ УЧРЕДЯВАНЕТО НА ОБЩИНСКИ ФОНД „КУЛТУРА“

422272233 6618463118257635 505757310987276912 n

Доц. д-р Иван Малкодански – председател на Общински съвет – Плевен. Снимка: “Плевен прес”

Целта ни е да развием туризма в Плевен чрез редица културни събития. Това заяви председателят на Общински съвет – Плевен доц. д-р Иван Малкодански днес, 26 януари, на пресконференция в пресклуба на БТА.

„Подготвяме учредяването на Общински фонд „Култура“. В края на миналата година с представители на Министерството на културата обсъдихме как може той да бъде финансиран от национален фонд „Култура“. Уговорката беше община Плевен да създаде фонд, в който да влязат всички разплащания към културните институции до момента, като общата стойност ще бъде около 1 милион лева. Това е предполагаема сума, според бюджета от миналата година. Благодарение на този фонд ще може да търсим финансиране от държавата до 100%, което означава, че може да имаме един милион лева допълнително през тази и следващата година, тъй като срокът е 2 години.

Това, което се изисква от нас, като общински съвет, за да учредим този фонд „Култура“ и да го приемем напълно, е да създадем правилника. Ще помоля председателя на комисията (по култура, бел. ред.), както и администрацията на кмета на община Плевен да побързат със създаването на правилника и ще поставим максимален срок около 14 февруари, за да може да бъде качен за 15 дни на сайта за публично обсъждане. Това ще ни позволи да приемем нашия правилник на 29 февруари, когато ще бъде редовното заседание на общинския съвет.

Целта на тези средства ще бъде, както подпомагане на нашия културен календар, така и създаване на събития, които ще предоставят добавена стойност за град Плевен. Идеята е да бъдат привличани туристи към нашия град, тъй като туризмът е един от нашите приоритети“.

Доц. Малкодански уточни, че управлението и функционирането на фонд „Култура“ ще станат ясни след изработването на правилника.

На въпрос на „Плевен прес“ не трябва ли Общината да се ориентира към създаването на по-мащабни и масови културни събития, каквито са музикалните фестивали, които да привлекат повече хора и инвестиции в нашия град, доц. Малкодански отговори, че е отворен за всякакви предложения, стига да са достатъчно добре аргументирани.

Председателят на Общински съвет – Плевен даде и отчет за по-важните решения приети на днешното вчерашното заседание:

„По първа точка приехме отчисление на обезпеченията по Закона за управление на отпадъците за 2024 г. По прогноза около 4 милиона, които да се използват за разплащане на разходи за сметосъбиране, сметоизвозване, третиране на отпадъци и почистването на нерегламентирани сметища.

Друго важно решение, което приехме е да бъдат удължени сроковете за обявените допълнителни процедури, за избор на съдебни заседатели на Окръжен и Районен съд – Плевен. За съжалеие, желаещите са изключително малко. Подадените, до момента, заявления за Окръжен съд са 7, а за Районния – 13“.

Доц. Малкодански отправи апел повече хора да подадат своите документи, защото “съдебните заседатели са изключително важни за нормалното функциониране  на тези съдилища“.

„Приехме да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната и общинската транспортни схеми по 4 утвърдени маршрута. Разписание от квотата на община Плевен. Общинският съвет реши линиите Плевен-Тетевен, Плевен-Рибен, Плевен-Славяново и Плевен-Къртожабене. Към момента и 4-те се изпълняват и няма прекъсване на услугата за населеното място“.

Доц. д-р Иван Малкодански припомни и гласуваните нови тарифи в градския транспорт, за които „Плевен прес“ вече информира. Можете да ги видите ТУК.

Споделете:

Прочетете също

444487811 758022076316263 7423076803658494736 n 1

Среща-разговор с Юлия Пискулийска ще се проведе в историческия музей в Кнежа на 23 май

Среща-разговор с писателката, журналистка и общественичка Юлия Пискулийска ще се проведе в Кнежа на 23 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *