Доц. д-р Сотир Марчев за инфарктите на плевенчани и хляба по водите

Доц. д-р Сотир Марчев. Снимка – Плевен прес.

Доц. д-р Сотир Марчев е директор на Българския кардиологичен институт. Срещаме се с него по повод кампанията за кардиологична грижа, която е съвместна инициатива на НСОБ и Български кардиологичен институт.

 Доц. Мирчев, благодаря, че приехте поканата за интервю. Най-напред – какво налага да се прави национална кампания за кардиологична грижа ?

Целта на кампанията е да се влезе в места където няма или недостига специализирана помощ. Още повече, че в България кардиолозите не са равномерно разпределени. В малките селища те не достигат или изобщо ги няма. В същото време хората от тези селища нямат пари да пътуват до големия град, за да търсят специализирана помощ или да правят редовните контролни прегледи. Затова е нашата кампания, за да помогнем на хората в неравностойно положение, на възрастните, болните хора и пенсионерите. Разбира се, заедно с Националното сдружение на общините в лицето на кметовете по места. Вижте, има един начин да станеш щастлив и това е да помогнеш на някой. Пробвайте – работи !

България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, като 64 на сто от хората умират от тях. Това е официалната статистика на Евростат. Каква е картината за Плевен и плевенска област ?

Всяка една система или лекарство се оценява по резултата. Ако едно лекарство те излекува, значи е добро, ако една система намалява смъртността значи е добра. Лекарствата и системите се оценяват по това какъв е крайният резултат. За съжаление крайният резултат на българската здравна система е лош. Работата на политиците, парламент, правителство е да направят работеща и полезна здравна система, която да има добър краен резултат, т.е. да намали смъртността и да осигури добро здравно обслужване на хората. А в България българската Здравна каса заплаща само част от цената на лекарствата за високо кръвно. Т.е. ако сте тежък хипертоник няма как да си оправите кръвното безплатно. Вие трябва да си доплащате, защото българската здравна система не поема напълно цената на антихиперинтензивните лекарства, а на един тежък  хипертоник му се налага да пие 3-4 лекарства, за да си оправи кръвното. Хората, които не могат да си позволят тези лекарства по финансови причини, са застрашени от усложнения заради нелекуваната артериална хипертония. От там и инфарктите.

Имате ли данни за процента на сърдечно – болните от плевенска област ?

Още от  времената на комунизма, от времето на акад. Малеев, който беше гастроентеролог и се занимаваше с холестерол, по негово време се прави статистика колко е средния холестерол в България.  Тогава се оказва, че регионът с най-висок холестерол в България е плевенския. Обясненията за това са две – едната е генетична, т.е. част от хората, които живеят тук имат генетични нарушения в метаболизма на холестерола и затова той е много висок. Второто обяснение, което през комунизма се даваше е, че Дунавската равнина е богат селскостопански район и тук се консумира много месо, хората се хранят много добре и затова качват килограми, и качват холестерола. Цитирам обясненията на акад. Малеев по повод високия холестерол на хората в Плевен и бившия плевенски окръг.

Доц. Марчев, но този процент се е запазил и в годините на демокрацията. Това как ще го обясните ?

В тази част на България намалява населението. Младите хора намаляват, емигрират, раждаемостта е ниска. Сега имаме същия процент сърдечно – съдови заболявания сред едно много по-възрастно население.

Да, но доколкото имам информация във вашата клиника /“Сърце и мозък“ – б.а./ има млади хора с тежка диагноза на сърдечно-съдови заболявания.

Да, здравето на българина е лошо. Едно от най-лошите в ЕС и поради това има много поле за работа.

Какво съсипва сърцето на българина ?

На първо място – екстремния стрес. Доказано е, че той може да разбие сърцето на човека. Съсипва го и обездвижването, липсата на движение. Сега например е зима, студено е и си казваме „трябва да се пазим“. Да, трябва да се пазим, но един възрастен човек ако го затвориш цял ден у дома до парното, не му правиш никакво добро. Обездвижването също пречи.  Има една шопска поговорка „Ако искаш да се освободиш от възрастен човек, карай го да си лежи и да яде.“ Това е най-бързия начин да се отървеш от него. Сърдечните заболявания, като изключим острия стадий на инфаркта, не се лекуват с лежане. Ние искаме хората да се движат. Без движение няма живот. Хората, които са обездвижени на работното си място, по цял ден са зад бюро, пред компютъра – те се съсипват.

Ролята на цигарите и храната във всичко това ?

Цигарите със сигурност пречат на сърцето. Ние сме категорично срещу всякакво тютюнопушене. Няма полза от цигарите освен ако не ги произвеждате …

Храната ?

Най-вредната от храната е тази, която се е появила в резултат на химически манипулации. Това са т.н. трансмазнини и хидрогенирани мазнини. Такива вещества в природата няма. Затова  първо в Америка забраниха за консумация трансмазнините наричани още хидрогенирани мазнини, но ги разрешиха за производство за износ. След това в Западна Европа ги забраниха за консумация, но ги разрешиха за производство за износ. Т.е. това всичкото, което се произвежда там, къде остана да се продава ?! Продава се при нас ! Затова като влезете в хипермаркета прочетете етикета със съдържанието. Ако там има хидрогенирани мазнини или трансмазнини, колкото и ниска да е посочената цифра – не купувайте този продукт !

Не знам дали знаете, че четири от петте града с най-мръсен въздух в Европа са български по данни на Европейската агенция по околна среда. Сред тях е и Плевен.

За съжаление ! Миналата зима например имаше едни 10 дни, в които беше паднала една мъгла над Плевен, беше едно безветрие. Ние приемахме по 5 – 6 инфаркта на ден. Звъннах по телефона до нашата болница в Ямбол, там денят беше слънчев и там нямаше никакъв пик на инфарктите. Така че студът, в комбинация с мръсния въздух причинява миокардни инфаркти.

Разговорът стана тягостен. Заради идващите Коледа и Нова година, да завършим с едно ваше послание към плевенчани, по възможност извън стандартните клишета за такива случаи.

Бих цитирал Ъруин Шоу, който пише: „Пускай хляб по водите. Ще го намери някой гладен и ще го изяде. А един ден гладният ще бъдеш ти“ !

Страхотен финал за един такъв разговор. Благодаря ви.

 

 

Споделете:

Прочетете също

Кметът на Плевен: Един кмет трябва да казва нещата такива, каквито ги вижда

Георг Спартански, кмет на община Плевен. Снимка – архив Плевен прес. Информациите за газова, енергийна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.