доц.Георги Чанков, д-р ик.н.: До нас се сблъскват световни тектонични плочи. От този конфликт за България ще има последствия

доц. Георги Чанков, доктор на икономическите науки. Снимка – в-к Труд.

Доц.д-р ик.н. Георги Чанков е преподавател по международни отношения в УНСС, факултет „Международна икономика и политика”. Негови статии и интервюта се публикуват често във в-к Труд. Поместваме със съкращения част от статията му „Патиланци в атлантически сос”, публикувана на 28.01.2022 год. във в-к Труд. Нейната актуалност звучи още по-убедително днес, половин година след написването ѝ.

Никой от днешните политици не казва цялата истина за последствията, които ще изтърпим от този конфликт. Или казва онази част от истината, която е партийно удобна. Как ще бъдем защитени от тези последствия ? Какви ще бъдат и за какво да сме готови ?

Статията на доц. Чанков не дава отговори, но предизвиква размисъл. Толкова сме озверели и разединени, че е време за гласа на разума. В името на спокойния и разсъдлив глас на разума предоставяме трибуна за различни гласове. В името на истината. Защото истината е като смъртта – един ден става неизбежна.

За пръв път от края на Студената война насам имаме толкова нагнетена ситуация – светът наистина е разделен, а опасността дебне съвсем близо до нас. Дали ще гръмне пушката? Ако се вярва на CNN, пушката е в ръцете на руснаците, а пръстът им е на спусъка. На тях им омръзна да отричат.

Който следи руската политика в последните 20 години, знае, че тя не е по празните приказки. Русия няма да нападне, без да получи сериозно основание. Западът, много иска война с Русия, но с украински ръце. И затова напоследък праща на терен оръжие и провокатори. В самата Украйна обаче има разнобой. Според свидетели, преди дни секретарят Блинкен е напуснал Киев в кисело настроение. Може би не е намерил ръка, готова да подпали огъня, още по-малко пък готова да вади от него кестените.

След Крим Русия остави Украйна да се пържи в евроатлантически сос и подкрепи само тези, които воюваха за правото си да бъдат руснаци. Още спорят дали това беше добър избор. Но западната ориентация на Украйна се превърна в агония – стопанска разруха, погром над промишлеността, ужасяваща загуба на население. И увяхваща надежда за ушанка, пълна догоре с евро. (Все едно гледаме България на бързи обороти.) Франция и Германия вече се измъкват на пръсти. Накрая може да я увесят на врата на руснаците – цяла или на части. Но Путин ще поиска добро правно основание – както винаги. Майдан, контрамайдан или референдум някакъв. Не можем да предвидим.

Действително важните мъже усещат как се спуска мъглата и може би знаят как мълчи в този случай умното куче. Разбира се, има и смелчаци, които са готови да защитят с оръжие суверенния български избор. Бедата е, че трудно ще се проврат през люковете на танковете. Т-72 не е съобразяван с техния наднормен атлантизъм.

Със сигурност има български политици, които разбират колко сериозно е положението и са наясно с това какво би станало, ако не дай си Боже, американ­ците и руснаците натиснат спусъка. Но в момента ни управлява една развеселена детска градина, в такова състояние на духа, все едно е нахлула в килера с бабиното сладко. Нито от тях, нито нас, избирателите, в този случай нещо зависи, макар да сме равноправен партньор в Алианса. При разнобой просто ще долетят трима американски сенатори и за 20 минути ще ни разяснят нашата позиция.

За България със сигурност ще има последствия от този конфликт. Близко до нас се сблъскват световните тектонични плочи. Ако стане земетръс, ще посрещаме бежанци. Дотук сме оставили българите в Украйна да се оправят сами. Свикнали са, но накрая може и да си спомним, че с тях сме една кръв. И трябва да се молим утре да се събудим в същите наши граници, които вече не можем да изпълним със съдържание. Защото можем да се озовем на масата на преговорите. В нечия чиния.

Казват, че националните територии на страните-членки на НАТО са територии на Алианса. Всъщност са на САЩ. Припомням, че местните закони никъде не важат за техните въоръжени сили.

Не ни питаха преди 30 години, когато още имахме войска, въоръжена с 200 самолета и ракети, способни да занулят Цариград. Няма за какво да ни питат и сега, когато имаме само военнополева баня. Впрочем, все още имаме духовата музика, с която да преминем към руснаците, когато ни изпратят на Източния фронт”.

Цялата статия може да прочетете тук https://trud.bg/%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%B2-%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%81/

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.