17 април е Световен ден на хемофилията

Световен ден на хемофилията. Снимка – Интернет

По повод  Световния ден на хемофилията, днес 17 април 2021г. Параклис – Мавзолей  “Св. Георги Победоносец” в Плевен и Националният дворец на културата (НДК)   ще бъдат осветени в червено, като символ на съпричастност към хората с нарушения в кръвосъсирването.

Българската асоциация по хемофилия  организира символичен флашмоб (на английски: flash mob или flashmob, в буквален превод „моментна тълпа“ или „внезапна тълпа“) в градовете Плевен, София, Пловдив, Варна и Бургас. Събитието ще се проведе пред култови сгради в тези градове с пускане на червени балони в небето. В гр. Плевен това ще се случи в 18ч. пред Параклис – Мавзолей  “Св. Георги Победоносец.

От 1989 г. насам пациентите в цял свят отбелязват ежегодно Световния ден на хемофилията на 17-ти април, за да повишат осведомеността и разбирането за хемофилия и други нарушения на кръвосъсирването. Инициативата също има за цел да насочи вниманието към ключовите проблеми и да обедини глобалната общност на хората с проблеми с кръвосъсирването.

Хемофилията е рядко нарушение на кръвосъсирването, при което има ниски нива на един от основните фактори на съсирването, фактор VIII или фактор IX. Тези фактори са компоненти (протеини), които помагат на кръвта да се съсирва при нараняване. Когато нивата на фактора са много ниски, могат да възникнат проблеми с кървосъсирването. Хемофилията е най-честото генетично нарушение на кръвосъсирването.

Българската асоциация по хемофилия кани гражданите да се облекат в червено днес и така да покажат своята съпричастност и подкрепа към хората с хемофилия.

Прочетете също

Да се ваксинират ли болните със сърдечна недостатъчност – съветва проф. д-р Пламен Гацов, професор в МУ Плевен

Да се ваксинират ли болните със сърдечна недостатъчност – съветва проф. д-р Пламен Гацов, професор в МУ Плевен

В Световната седмица за борба със сърдечната недостатъчност – вече е доказано, че тя е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *