Начало | Новини | Днес почитаме Свети Димитър – покровител на строителите и патрон на християнството

Днес почитаме Свети Димитър – покровител на строителите и патрон на християнството

Свети Димитър Солунски. Снимка – интернет.

На 26-ти октомври Българската православна църква почита па нов стил паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е един от най-тачените светци в християнския свят, почитан и като патрон на славянството. На този ден празнуват всички носещи неговото име: Димитър, Димитрина, Драган, Димо, Димка, Митко, Митре и сродните им.

Най-често Св.. Димитър е изобразяван на кон с копие, пронизващ бореца Лий – символ на неверника антихрист.

Едно от българските предания представя Св. Димитър като брат близнак на Св. Георги. Приживе братята се разделили, тръгвайки по света в различни посоки. Георги му рекъл, че ако види от стряха кръв да капе, то значи е умрял. След време Димитър видял една стряха да капе и тръгнал към Георгиевата страна на света. Там заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си разделили годината по братски: за Свети Георги лятото, а за Свети Димитър – зимата.

В народните представи дойде ли Св. Димитър на коня си, от брадата му започва да пада сняг, т.е. идват зимата и студът.

От Димитровден до Гергьовден и от Гергьовден до Димитровден – така групирали българите сезоните. Границата между годишните сезони имала селскостопански характер.

Времето от Димитровден до Никулден народът нарича „Сиромашко лято”. Около Димитровден завършвали и строежите на нови къщи. По традиция стопаните дарявали зидарите, а баш – майсторът казвал дюлгерски благослов за здраве и берекет в новия дом. Обичаят изисквал стопаните на новата къща да заколят бял овен и да поканят цялото село за освещаването на дома. Поради тази причина на този ден празнуват и строителите.

На Димитровден на трапезата се приготвя курбан. Гювеч от овнешко или яхния с пиле – с петел ако именикът е мъж, и с кокошка – ако е жена. Сервират се и зеленчуци. На масата се слага варена царевица, пестил, питка с ябълки, баница с ябълки или просто печени ябълки, рачел, печена тиква.

Прочетете също

Ремонт на площадите в четири населени места извършва Община Гулянци

През месец август стартираха дейностите по проекта на Община Гулянци „Реконструкция и благоустрояване на площадни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *