Днес е Велика сряда. Какво трябва да знаем за този ден ?

30 СРЕБЪРНИКА

Иуда Искариотски взима 30 сребърника, за да предаде Исус Христос.

12 април е последната сряда преди Великден – Велика сряда. Той, както и други дни от Страстната седмица, е посветен на последните събития от земния живот на Христос. Събитията от Евангелието разказват, че в сряда Христос напомня на апостолите, че скоро ще бъде предаден и разпнат. Именно на Велика сряда първосвещениците, книжниците и старейшините на народа решили да унищожат Спасителя. Един от 12-те му ученици, Иуда Искариот, се съгласи да предаде своя Учител за 30 сребърника.

На Велика сряда си спомняме за грешницата, която помазала Спасителя със смирна – благоуханно масло. В Евангелието на Лука се разказва как една гражданка дошла в дома на фарисея, където бил Христос, плачейки и обливайки със сълзи нозете Му, изтривайки ги с косата си и мажейки ги със смирна. Фарисеят решил, че ако Христос е пророк, той щял да разбере, че тази жена е грешница. Но Исус отговори,л като разказа притча за това, как да се прощават греховете. И той простил греховете на жената, като обяснил, че така го е подготвила за погребение.

В същия ден си припомняме и решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Иуда Искариотски отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника И ние се замисляме: дали и ние, които носим Христовото име, не предаваме Христа чрез нашите небогоугодни дела? От тоя ден коленопреклоненията на молитвата не престават.

На Велика сряда на утринната служба се отслужва литургията на Преждеосвещените дарове за последен път през Великия пост. Традиционно на този ден вярващите отиват на изповед на вечерната служба.

Църквата отъждествява Велика сряда с Разпети петък, когато Христос е разпнат и затова сряда е постен ден през цялата година. На Велика сряда е разрешено сухото хранене – можете да ядете постен хляб, сурови зеленчуци, плодове, горски плодове, сушени плодове, ядки и мед. Разрешени са всички растителни храни без термична обработка и растително масло.

Какво не трябва да правите днес:

На Велика сряда не можете: да обиждате и оскърбявате, да се карате и ядосвате; да бродирате и шиете, да плетете.

Забранени са всякакви тържества за рождени дни или сватбени тържества.

Не се препоръчва ходенето на гробища през цялата Страстна седмица.

Какво да правим на Велика сряда от Страстната седмица:

В сряда приключете със закупуването на продукти за Великден – за празничната трапеза. Може да сварите жито и боядисате яйца.

На Велика сряда трябва да приключите с почистването на дома и двора.

Споделете:

Прочетете също

IMG 8574

Деца празнуваха на Спортния комплекс в град Левски

Деца празнуваха на Спортния комплекс в град Левски. На 19 юли празникът  започна с музикален поздрав …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *