ДКТ „Иван Радоев” Плевен – с небивал успех в международната подкрепа на гражданите в Беларус

Плакат на спектакъла. Снимка – интернет.

С уникалната онлайн премиера „Унизените. Беларус” на 14-ти декември т.г., плевенският театър стана първият в страната с подобна инициатива. С изборът и реализацията на тази пиеса от белоруския автор Андрей Курейчик, плевенската трупа направи това, което политиците не успяха или не искаха. Показа драмата на един народ, пожелал да отхвърли диктатурата на Лукашенко. И по този начин  подкрепи морално съпротивата на беларусите срещу режима.

Плевенският театър показа и друго – класата на своите актьори. Органична игра, магнетично излъчване и естественост в пресъздаването на образа. Зрителят забравя, че гледа театър. Следи драмата на всеки от героите.  И я преживява.

На 14-ти декември над 4 300 зрители само от двата канала, на театъра и ютуб, преживяват драмата на Беларус. С останалите два канала – на Джон Фрийман и Явор Гърдев – зрителите стигат до 10 000.

Това са зрители от България, Америка, Германия, Италия, Русия, Англия. Изключителен интерес, изключителен успех на театър, актьори, режисьор и ръководство на ДКТ „Иван Радоев”.Както и на автора на пиесата – Андрей Курейчик. Не случайно той изпраща след спектакъла съобщение на Васил Василев – директор на ДКТ „Иван Радоев”, което гласи: „Васил, ты супер человек. Явор тоже. Я уверен, что все сложилось правильно.”

Веднага след премиерата „Плевен прес” потърси г-н Василев.с въпроса „Как се чувства след подобна премиера и успех ?” Ето какво отговори:

„Чувствам тъга.  От една страна тъга,  от друга – едно облекчение.

Тъга, защото в 2020 година, в една европейска държава по такъв начин могат да се отнасят с хора. Информацията,, която идва за това, е от нашите медии. Но за Беларус тя е почти неглижирана. Там всяка седмица по 1 000 човека се арестуват. И те изчезват. Изчезват заради това, че са упражнили правото си на вот, на свободен избор на свои представители в държавната власт..

Васил Василев, директор ДКТ „Иван Радоев“, Плевен. Снимка – лична фейсбук страница.

Познавам Беларус, знам за какво става дума. С Курейчик бяхме на протестите. Аз от там го познавам. Когато през 2019 година бяхме в Беларус, няма да забравя как в едно кафене ни казаха на тръгване „Заповядайте пак”, а аз им отговорих „Не, вие заповядайте в Европа” Персоналът замръзна и аз видях страха в очите им.

В написаното от Курейчик няма художествена измислица, няма хипербола. Всичко това са факти, реални факти от протестите на хората в Беларус. А Явор Гърдев направи от „Унизените. Беларус” един театрален онлайн опус. Явор избяга от четенето и направи един театрален спектакъл за интернет пространството. Това е първият спектакъл в България, който се прави по този начин.

От тук идва и моето облекчение. То идва от това, което правим ние – театралите. Защото това е нещото, което ни свързва –  нашата професия и нещото, което можем. То не е политика и е над граници и време. Това е животът, независимо какво играем – Чехов, Шекспир, Нушич, Радичков. Облекчението идва и от актьорите на плевенския театър, които направиха този спектакъл. Направиха го по най-талантливия начин”.

Светът ще продължи да вижда какво става в Беларус благодарение на ДКТ „Иван Радоев”, тъй като всяка вечер от 19.00 ще има онлайн излъчване на „Унизените. Беларус”, на интернет страницата на театъра. При това с английски субтитри.

Плевенският театър се включи по безпрецедентен начин в международната подкрепа към протестите на гражданите от Беларус. Днес, 16-ти декември, Европейският парламент ще направи същото като връчи наградата „Сахаров” на Светлана Тихановска – опонентът на Лукашенко в изборите за президент.

Що се отнася до ДКТ „Иван Радоев”, той вече гледа към следващото предизвикателство. Това е пиесата „Чудото на Свети Георги” от македонски автор. Една притча за самозабравили се царе и царедворци. В този театрален проект участват театрите от Плевен, Ниш и Арат. Международна продукция, която ще бъде на три езика. Желанието е плевенчани да гледат спектакъла на празника на Плевен през м. май. При това не онлайн, а на живо.

Споделете:

Прочетете също

Алфа Рисърч: Битка на върха между ГЕРБ и ПП, ИТН с тотален срив

Очертава се разнолик парламент със седем партии. Това сочи проучване на Алфа Рисърч, проведено в периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.