В ДФСГ „Интелект“ – Плевен, се проведе дискусия за ролята на училището като посланик на ЕП

На 22-ри октомври ДФСГ „Интелект“, Плевен – училище посланик на Европейския парламент беше домакин на заключителното събитие по европейски проект „ФЛАГ” на сдружение „Учебна работилница Европа“. В голямата концертна зала на училището, при спазване на всички противоепидемичните мерки се състоя дискусия на тема „30 години от падането на Берлинската стена и 15 години източно разширяване, демократично включване на гражданите“.

Присъстваха 70 ученика от 10 и 11 клас – младши посланиците на гимназията, членове на Ученическия съвет и други изявени ученици. В аудиторията бяха също старши посланиците на ЕП Михаела Карамфилова, зам.-директор на ДФСГ „Интелект” и преподавателите Севинч Алиева и Йоана Лазарова. Събитието откри Емил Райков, директор на гимназията. Г-н Райков подчерта, че ДФСГ „Интелект” има дългогодишно ползотворно сътрудничество със сдружение „Учебна работилница Европа” и пожела успех на дискусията. Председателят на „Учебна работилница Европа”, Пенка Спасова представи дейностите по проект „ФЛАГ” – международните събития в Йена през ноември 2019 г.: работни срещи с политици и граждани, публична дискусия, речи от балкона, демонстрационен марш, много успешния конкурс за есе на тема „Моята Европа”, с участници от 12 населени места от цяла България, допитване до плевенчани с 10 въпроса за солидарността и ценностите, за демокрацията и личната ангажираност, за смисъла от развяване на знамето. Личните си спомени от пребиваването в Западна Германия и от посещението си в Берлин след падането на Стената разказа журналистът Николай Колев.

Той е имал шанса да пътува преди 1989 г. до Хамбург и Франкфурт като музикант, но е бил наясно, че това е било много трудно и често невъзможно за повечето българи. Сътрудникът на „Учебна работилница Европа”, Иванка Ватева изнесе в презентация познати, нови и любопитни факти за историята на знамето – на България, Германия, Румъния и Европейския съюз. Елиза Асенова от 11 в клас и Владимир Ганчев от 11 а клас прочетоха пред съучениците си две от есетата, наградени в конкурса по проект „ФЛАГ” – на 13-годишната Надежда Попска от Ловеч и на 21-годишната студентка в Софийския университет Десислава Иванова.

В последвалата дискусия учениците бяха провокирани да отговарят на въпроси за какво биха развяли флага днес и биха излезли на улицата? Какво очакват от Европа? Какво е самочувствието им, когато се сравняват със свои връстници от други държави, с които се срещат по проекти по програма „Еразъм+”? Биха ли се включили в политиката на местно, национално или европейско ниво. Цветелина каза, че е важно в България да има повече възможности за младите хора, че тя планира да учи в чужбина, но иска да се върне и е готова да се включи активно в политиката. Виктория сподели, че нейно пътуване по „Еразъм” й е показало, че не трябва да се водим от насаждани предубеждения за особеностите на други нации и колко е била щастлива да се запознае със свои връстници.

„Аз бих развял европейското знаме на Деня на Европа – 9 май”, каза Владимир и допълни, че би участвал в протест за добра кауза, каквато е спирането на климатичните промени, че е убеден, че днешните млади ще направят света по-добро място. Преподавателят Йоана Лазарова сподели, че работи със своите възпитаници по най-различни инициативи за опознаване на Европа и Европейската общност, за да наредят „парченцата на пъзела във флаг”. Някои от най-активните вече са участвали в дейности по програма „Еразъм”, а на мнозина предстои пътуване до Португалия и Ирландия. Събитието приключи с пожелания за нови срещи.

Споделете:

Прочетете също

Окръжна прокуратура-Плевен е провела регионално съвещание с представители на МВР, ДАНС, държавната и местна власт

Снимка – Окръжна прокуратура. На 28.11.2022 година, по инициатива на Окръжна прокуратура – Плевен се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *