Дискусия за свободата на медиите и прозрачното им финансиране организира Министерство на културата

Проф. Велислав Минеков – служебен министър на културата. Снимка – Интернет

Министерство на културата организира днес дискусия на тема „Държавата и медиите“. За участие във форума са поканени представители на служебното правителство, прокуратурата, Българското национално радио и Българската национална телевизия. В разговорите за медийната среда ще се включат и представители на Съвета за електронни медии, Комисията за защита на конкуренцията и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори.

Сред акцентите в обсъжданията ще са темите, свързани със собствеността и концентрацията на медиите, както и свободата на словото и защитата на журналистите. В дискусията ще има и отделен панел, посветен на прозрачното публично финансиране на медиите.

Специално внимание ще бъде отделено на необходимостта от изцяло нова законова регламентация за начина на финансиране на обществените медии, за да се прекрати хроничното им недофинансиране и да се гарантира тяхната независимост. Пред Българското национално радио служебният министър на културата проф. Велислав Минеков коментира предстоящата дискусия:

„Темата е много парлива, темата не е била обсъждана през годините. Да не забравяме развитието от 34-то място по свободата на словото, днес сме на 112-то. Как се е случило това? Къде е медийната собственост? Защо е в тайна? Кой борави с жълтите и жълто-кафявите медии? Чии са те? Как са били финансирани? Изобщо финансирането, подпомагането от държавата на частни медии как се е състояло? По каква логика? По какъв начин?“.

Прочетете също

Детската градина за 4-годишните деца в община Червен бряг става задължителна за учебната 2021-2022 година

Пешеходната зона в гр. Червен бряг. Снимка – Плевен прес. На свое заседание Общински съвет …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *