Начало | Култура | Директорът на „Боряна”: Предложил съм на Банка ДСК да запазят стенописите като част от офис за клиенти

Директорът на „Боряна”: Предложил съм на Банка ДСК да запазят стенописите като част от офис за клиенти

Мирослав Макавеев, директор на “Боряна” ООД – Червен бряг. Снимка – архив Плевен прес.

Мирослав Макавеев е директор на „Боряна” ООД от 1995 година по негова информация. Разговаряме за съдбата на стенописите на проф. Пламен Вълчев и тяхното запазване. Ето какво каза по този повод директорът Макавеев:

Бесен съм за тази работа. Този стенопис е струвал пари, 80 хиляди лева по онова време. Правят го с откриването на магазина. И по идея на дизайнерите на ЦНСМ /Център за нови стока и мода, б.а./

Когато е правен магазина, това /стенописите – б.а./ не е вкарано да се направи като културна ценност, не е вписано като такава. Това е безхаберие. Отдадох под наем магазина на ДСК защото мениджмънта на банката беше български и да се запазят стенописите. Когато беше Валери Вълков /бивш шеф на ДСК – б.а./, той си спази всичко, което имахме като устна уговорка. И стенописите си стояха. Не съм знаел, че го отдават под наем на ДЗИ с шеф Станимир Дончев. И един ден като влизам, виждам, че е покрито с гипсокартон. Взеха да ми обясняват, че гипсокартона е на отстояние 6-7 см,за да диша и няма да се повреди нищо.

Аз съм продал магазина 2005-та година. Три банки искаха да купят помещението. Грешката ми беше, че не записах в договорите за продажба – запазването на стенописите. Но моите юристи ми казаха, че щом продавам магазина, не мога да вкарвам такива обстоятелства в договора.

Обаче сега ДСК се разширяват, нали са заедно с Експрес банка. Но аз не знам за това и в един момент ми звъни Петя Кирчева /КТ ЕТА – б.а./. И ми казва, че са почнали да правят ремонт и къртят, разтурят. Отидох, свързах се с техническия ръководител, който е плевенчанин. Разбрахме се да не пипат нищо. Говорих и с регионалната шефка на ДСК, тя ще дойде да види стенописите защото каза, че нищо не знае за тях. Ще помоля Виолина Маринова /председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ДСК – б.а./, да запазят тази стена със стенописа, да остане. Да го преустроят, така да помислят, че да се запази. Там примерно да бъде за разговор с клиенти, да бъде като приемна. И да се запази това нещо.

Но има и друго. Магазинът беше построен от „Боряна”, но беше прехвърлен към търговско предприятие ЦНСМ. И 92-ра година с разделителен протокол магазинът се прехвърли на новосформираното дружество „Боряна” ООД. Тогава Николай Недков /бивш директор на „Боряна” –б.а./ не е дкларирал този стенопис, тази стена как е заведена. По негово време е прехвърлено това. 91-ва година. Когато станах директор този протокол беше скрит, не ми е издаден. От 95-та съм директор. , а разделението с ЦНСМ става 91-ва, началото на 92-ра. Тогава по ТЗ и Разделителния протокол магазинът се прехвърля на „Боряна”. ООД. Но никога не можахме да намерим преди 25 години , разделителния протокол. Магазинът беше заведен в активите, но няма разделителния протокол където трябва да са описани и тези стени и стенописи. В активите е заведен магазин с оборудване. Когато продавахме магазина, той  ни беше на загуба. Направихме предварителен проект да го направим на малки магазини. И тогава на ония пари излезе 120 хл. лв. Проектът беше 20 хил. и 120 хил. без оборудване. Откъде да ги взема тия пари ? И тогава с немците взехме решение да го продадем магазина, да обявим конкурс чрез наддаване. Явиха се две банки. Постигнахме уникална цена – 300 хил. лв. И предпочетох ДСК именно заради това, да запазим и стената.

Прочетете също

Рожден ден празнува бившият плевенски кмет Андрей Романов

Андрей Романов. Снимка – лична фейсбук страница. На днешния 30-ти ноември своя 94 – ти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *