Директорка на българско училище в Канада посети ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен

Снимка – ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен.

На 31 януари 2023 г. в ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен e гостувала Ива Беличка – директор на Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Монреал, Канада и основател на Канадско-български културен център „Зорница“ в Монреал. Тя е разказала как повече от 20 години успява да съхрани българските традиции, да обединява около идеята да се почитат всички бележити дати от нашата история, да се пресъздават българските обичаи, за да се доближи всеки българин до своите корени. Създавайки българското училище, вече с 4 филиала, децата имат възможност да изучават родния български език, българска история, литература, география на България и др.

Двете институции от години са партньори, имат договор за сътрудничество и често организират заедно различни онлайн мероприятия. На срещата между директорите и част от колектива на началното училище, са се обсъдили методите на работа и приоритетите в двете образователни системи и трудностите, пред които са поставени учителите в България и в Канада, добри практики и идеи, както и нови възможности за съвместна дейност. Чрез предаването „Зорница“, което се излъчва по 20 канала в канадската телевизия, се популяризират добрите практики в двете училища сред българската общност в цялата страна.

Цветелин Горанов – директор на ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен е представил Програмата за патриотично възпитание, която е и иновацията на училището. Обяснил, е че тя цели да съхрани българските обичаи и традиции, да възпитава у учениците любов към род и родина и гордост от славното ни минало и богатството на българския фолклор. Тази насоченост обединява целите на двете училища, а именно да възпитава младите поколения, да поддържат жив българския дух, без значение къде по света се намират и да изгражда истински личности и достойни хора.

Споделете:

Прочетете също

6 претърсвания и 4 задържани лица в село Буковлък в ранните часове на полицейската операция в област Плевен

Снимка – Плевен прес. Както „Плевен прес” информира, днес в 06:30 ч. в област Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *