Димитър Кабаков е новият временно изпълняващ длъжността директор на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен.

Снимка – „Плевен прес“

Днес, 9 – ти май, от 9:30 ч.  Димитър Кабаков беше представен пред целият екип на театъра от досегашният директор на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен, Васил Василев, който вече е директор на Народния театър „Иван Вазов“ – София. Василев сподели, че това събитие е историческо за плевенския театър. Защото за пръв път действащ директор на Народен театър „Иван Вазов“ – София, представя своя наследник в ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен. Упоритостта и последователността е една от причините Васил Василев да предложи за нов директор Димитър Кабаков. Новият директор приема поста си с негласуван бюджет към началото на месец май. Финансовата рамка все още не е уточнена  и правилата за прилагане на делегирания бюджет, също не са уточнени.

По време на мандата на Васил Василев, време през театъра са преминали 56 театрални постановки и повече от 20 нови актьори. Почти всяка година са имали номинации за престижни награди. За първи път театърът е получил наградата „Икар“ за главна мъжка роля.

Кабаков е достатъчно известен в театралните среди в България. Имал е възможността да изкачи всички стъпала по стълбицата към театъра: от сценичен работник, осветител, озвучител и драматург, за да стигне до директор на Казанлъшкият театър.

В състава с предложенията за нов директор са били общо 4 – ма кандидати, информира Василев. По думите му, когато става въпрос за временно изпълняващ длъжността човек, най – подходящ е този, който няма да разбие трупата.

В заключение Димитър Кабаков сподели пред медиите, че театърът е мястото, където можем да си кажем много неща.

Димитър Кабаков е роден в град Пловдив. Той е поет, драматург, режисьор и актьор. Завършил е Търговската гимназия в града на тепетата. Цялото му семейство е посветено на театъра.

След това завършва Българска филология в Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при професор Здравко Митков. Учил се е от Любен Гройс, проф. Маргарита Младенова, проф. Иван Добчев и проф. Гриша Островски.

От 2016 г. Кабаков е директор на общински театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък.

Като частен продуцент има спектакъл „Живак“, който се играе 10 години и има присъдена награда „Аскеер”.

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.