Димитър Илиев, партия МИР: Залагаме на морала, инициативността и родолюбието

ДИМИТЪР ИЛИЕВ
Димитър Илиев, координатор за област Плевен на ПП “МИР”. Снимка – личен архив.

Димитър Илиев е координатор за област Плевен на ПП „МИР”. Той е един от нейните учредители и член на НИС, както и на експертния съвет на партията. Професионалната му експертиза е в областта на екологията и иновациите.. С него разговаря репортер на „Плевен прес”.

Г-н Илиев, какъв тип партия е ”МИР” и върху какво се гради нейната политика ?

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) е различната партия. Идеологията на МИР е идеологията на    свободата и справедливостта, в която тези две висши ценности са реално гарантирани за всеки български гражданин. МИР е електорална партия, без тежки партийни структури и е първата партия, която прие свои Етични правила и норми, базирани на духовността и традиционните български ценности. В тези правила сме записали, че съзнаваме напълно, че справедливост и свобода в обществото може да има само тогава, когато всеки гражданин е справедлив както към себе си, така и към другите. Както и, че няма да допускаме с действия и изказвания да се накърняват човешките права и свободи в България, да се потъпква и унижава човешкото достойнство, а с личен пример ще съдействаме да се изгради нов модел за развитие на страната и българското общество! Партия МИР счита, че само балансираното и едновременно действие на  принципите за свобода и справедливост в обществото могат да спрат деградацията и да изведат България по пътя на развитието. Всичко това може да се постигне чрез промени в Конституцията и законите, чрез нова управленска структура, етика в отношенията и въвеждане на нов социално-пазарен стопански ред. Неговата същност се състои именно от съединяване на принципа на свобода на пазарите с принципа за социално изравняване и нравствена отговорност на всеки и на обществото. Това е политиката, която партия МИР приоритетно ще провежда в бъдещата си дейност.    

Какви са акцентите и приоритетите във  вашата програма?

На Първия конгрес на ПП”МИР” през    ноември 2020 г., бяха приети четири програмни  приоритета:

 1.  Обществено обсъждане за промяна на  обществено-икономическия модел за развитието на България по подобие на действащия немски такъв, по-известен като „План Ерхард” с който Германия отбеляза бурен икономически подем след Втората световна война.. Социално-пазарното стопанство е в основата на развитието на модерно общество и е адекватно за нашите условия.

2.  Обсъждане и приемане на нов обществен договор за отношенията между гражданите и държавата. Същият да бъде приет на национален референдум и така да стане основа за изготвяне на промени в Конституцията. Ще се приемат Етични правила и норми, съответстващи на традициите, народопсихологията и основите на православната религия.

3. Промените в Конституцията, законите и         подзаконовите актове да регламентират строги правила за заемането на управленски и ръководни държавни позиции, така че,  всички кандидати да преминават през конкурси с участие на доказани експерти. Предлагаме със закон да се въведе Система от стандарти за качество на мениджмънта в държавното управление GIMS-100 и системата ISO-9000.

4. Да се занулят дълговите пирамиди в България, така че, държавата и всяко ново правителство да започват на чисто. Това предложение е политическо и радикално, но то е предупреждение към политическия и стопански елит. Изходна точка на идеята е предпоставката, че необезпечената парична емисия превръща националната валута в такава без стойност, и това води до непредвидими икономически проблеми.

Какво е представителството на партията в отделните региони?

 След Местни избори 2019, които ни бяха първи, новата формация се представи много добре. Имаме избран кмет на общ. Ботевград на първи тур, в общ. Мирково сме втора политическа сила, а партията ни има общо 68 общински съветници в цялата страна – в общините: Благоевград, Приморско, Созопол, Несебър, Стамболийски, Сливница, Разград, Червен бряг, Ветово, Костинброд, Чирпан, Кюстендил, Силистра, Братя Даскалови и др.

На каква подкрепа разчита ПП”МИР”?

Целта е да предложим нов и различен модел за правене на политика, в който морала, инициативата и родолюбието да са водещи. Веднага след успеха на местните избори ПП МИР започна да изгражда своите структури по места на принципа на „мулти левъла”. Това дава възможност на всеки българин, без значение дали е член или симпатизант на партията ни да взема участие при формиране на нейните политики и приоритети, като целия този потенциал се активира преди и по време на самите избори. В тази връзка ПП МИР разчита на подкрепа и на тези 50% български граждани, които досега системно не гласуват. Разчитаме на подкрепа на младите и образовани българи, на интелектуалците и българите зад граница, както и на по-опитното поколение, които виждат, че ние изграждаме здрава и стабилна основа за по-добро бъдеще на Отечеството и на всички наши сънародници.

Кои партии са потенциални ваши съмишленици и възможни партньо

ри?

Всички партии и организации споделящи нашата програма и приоритети, са наши бъдещи потенциални съюзници. Подаваме ръка на всички честни и добронамерени българи, на които България е мила и желаят нейното възраждане и просперитет.

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *