Димитър Бербатов в Плевен: Аз съм продукт на детско-юношеския футбол и приоритет ми е точно това

Димитър Бербатов. Снимка – Плевен прес.

В конферентната зала на хотел „Ростов” в Плевен, днес 21-ви февруари, се състоя среща на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов и аматьорски клубове от Плевен и Ловеч. Между тях бяха президентите на „Спартак” – Плевен, „Вихър” – Славяново, „Партизан” – Червен бряг, „ФК Левски” – град Левски, „Ювентус” – Малчика и други.

Преди срещата Димитър Бербатов сподели пред журналисти. че „нищо не се знае какво ще се случи, как ще се случи, хаосът е пълен. А на всичкото отгоре залата /за предстоящия конгрес на БФС, б.а./ не е запазена за 18-ти март. Клубовете питат нас за всичко това, а има ръководно тяло, което трябва да им асистира в този процес. Но то е избягало от тази отговорност и затова ние се явяваме тези хора, които трябва да им асистираме”.

Бербатов отговори и на журналистически въпроси.

„Плевен прес”: Как смятате да направите българския футбол европейски, ако бъдете избран за председател на БФС ?

О, това е хубав въпрос всъщност, но отговорът е много комплексен и се състои от нещата, които ще представя сега пред клубовете Но се започва първо с приоритета, който е детско-юношеския футбол, а той ще отнеме доста време, за да се случи. И вече когато построим основата, тогава вече можем да се надяваме и аз съм сигурен, че ще стане, да имаме добро лице пред европейския футбол. А да не забравяме, че всъщност пред европейския и световен футбол лицето е не само клубните отбори, но най-вече националните гарнитури, т.е. националния отбор. А за да имаме силен национален отбор – да имаме детско-юношески футбол, да подготвяме децата както трябва, за да могат да се развиват и да им дадем сцената да го правят. Аз съм продукт на детско-юношеския футбол на България и приоритет ми е точно това. И аз затова казах и вчера, и клип направих, че ако има такова правило за неограничен брой чужденци, то наврежда на българските млади футболисти. Затова ние сме против такова нещо. Казваме в програмите си също каква е нашата конкретна идея, за да могат повече български футболисти да се развиват. А не младите деца по такива и много други причини да се отказват.

„Плевен прес”: Каква трябва да бъде държавната политика в областта на футбола ?

Държавата трябва да бъде партньор на българския футбол и на БФС. Това е със сигурност – трябва да бъде. Но си мисля, че в момента това е невъзможно. На всичкото отгоре БФС по наши данни, са се отказали от помощ от държавата през 2017-та с писмо към Министерството на спорта. Но нашият приоритет впоследствие и съм сигурен, че ще стане, държавата да бъде партньор на БФС. Защото само така, с нейна помощ ще имаме повече финансова подкрепа, за да обърнем внимание на детско-юношеския футбол и на футбола като цяло. За да можем да развиваме и масовия футбол, и ученическия футбол, и всички тези приоритети, които ще изградят основата на футбола.

„Плевен прес”: Желаем ви успех, но ако не бъдете избран какво ще правите ?

Няма такова нещо. Аз ще бъда избран. Аз и моят екип, живот и здраве за това се борим, за това се подготвяме. Затова искаме всичко да стане професионално както трябва. Затова няма какво да крием и се опитваме да кажем какво се случва в момента. А в момента се случва един хаос.

След краткия брифинг за журналистите, започна срещата на Димитър Бербатов с представители на аматьорските клубове Пред тях той очерта основните цели и насоки на програмата си. Между тях са:

  • Детско-юношеският футбол – приоритет номер едно,
  •  По отношение на младите български играчи ползваме унгарския модел. Искаш да използваш млади български играчи и колкото повече минути играе даден играч, толкова повече пари получава дадения клуб. Защото финансите са най-важните неща за едни аматьорски клубове.
  • Създаване на отдел в БФС с експерти, които да се занимават с европейски проекти по ФИФА и УЕФА. Подкрепа и финансиране на аматьорския футбол Има проекти, по които да се кандидатства, а БФС трябва да асистира, за да бъдат направени тези проекти.
  • Въвеждане на единна квалификационна система за всички аматьорски клубове по зони. Т.е. ежеседмична връзка с клубовете. Какво се случва, какви проблеми има, решават ли се тези проблеми. Да има диалог и обратна връзка, което е много важно. Срещи през годината, подобно на тази, във всичките 28 области, между аматьорските отбори и ръководството на БФС. Целта на срещите ще бъде да се обсъждат проблемите и дали целите поставени от ръководството се изпълняват.
  • Списък с имена на про боно адвокати, които да бъдат в помощ на аматьорските клубове.
  •  Инфраструктурна програма по примера на Малта. Всяка година аматьорските клубове ще могат да кандидатстват за инфраструктурни подобрения спрямо определени критерии.
  •  Без президенти в Изпълкома на БФС, тъй като това е в конфликт да интереси откъдето и да го погледнеш.
  •  Мандатност на президента  3 мандата, това са 12 години. Напълно достатъчен период , който ако искаш да изпълниш програмите и целите ще го направиш.
  •  Професионален футбол – трябва да се отдели от БФС. Професионалната лига взима професионалния футбол и го прави печеливш продукт. Тогава БФС ще се концентрира върху това, което трябва да прави – детско-юношеския футбол, аматьорския футбол, националните отбори, съдийска комисия, треньорска школа, лицензионната комисия и дисциплинарната комисия.
  • За чуждите играчи. Аз съм продукт на детско-юношеския клуб на България. Следователно сантимент са ми младите български футболисти. Ще искаме да развиваме предимно тях. В същото време съм бил и в чужда държава и знам как съм се доказвал. Нашето мнение е, че чужденци, които  са извън ЕС, да могат да играят по време на мач само трима. Ако искаш повече от трима, имаш парите и възможност, искаш четвърти чужденец да играе – плащаш си за него.Тези пари се събират във фонд на БФС и отиват за аматьорския футбол.

Срещата продължи с въпроси и диалог за бъдещето на българския футбол.

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.