Начало | Новини | Димитровден – празник на строители, архитекти, проектанти, техници и всички ангажирани в строителството

Димитровден – празник на строители, архитекти, проектанти, техници и всички ангажирани в строителството

Арх. Иво Петров. Снимка – Интернет.

Денят на строителя e избран да се чества на Димитровден. Този професионален празник е с дълбоки исторически корени у нас и е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Това е ден за завършване и разплащане за сезонната работа, към която преди е спадало и дюлгерството, очакване началото на зимата и добър повод да се отпразнува този ден.

Нашият фолклор е създал много и различни пословици за строителите. От „Да не ти влиза майстор в къщата” до „Паница с боб да имаш – на майстор да я дадеш”.

По този повод арх. Иво Петров казва:

„В навечерието на Деня на строителя мога да споделя, че архитектите имаме нужда от едно по-адекватно регламентиране на нашата професия. Регламентиране – в аспекта, в който активно работи сега Камарата на архитектите в България. Необходимо е да се засили контактът и връзката на професионалната организация с Министерството на регионалното развитие. Сега у нас има сериозно разминаване във виждането за архитектура. Тя се измерва, за жалост, само в „стойност“ и „време“. Тези категории обаче не отговарят на качеството на архитектурата. Неприемливо е да печелят поръчки проекти, които са с най-ниска цена и най-къс срок за изпълнение. Те не отговарят на критериите за качество. Никъде не фигурира оценка за качествена архитектура. Да си пожелаем това да се промени!” /www.stroitelstvoimoti.com/

Честит празник на САБ – клон Плевен, на ОП на Камарата на строителите – Плевен, на колежката Силвия Златкова – автор на проекта „РеВизията на Севера”, на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Плевен, на всички техници, проектанти, строителни инженери, ковачи – на всички ангажирани в строителството !

Пожелаваме ви здраве и успехи, така че всеки ваш клиент да каже: „Всеки строеж си хвали майстора” !

Честит празник !

,

Прочетете също

На 28-ми октомври се ражда майсторът на любовната лирика Евтим Евтимов

Евтим Евтимов е роден на днешния ден през 1933 година в Петрич. През 1952 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *