Начало | Новини | Диабетиците от Община Червен бряг с нов клуб

Диабетиците от Община Червен бряг с нов клуб

Теренът преди почистването.

Наричат го „тихия убиец на съвременния човек”.  Захарният диабет е едно от най-честите и бързо разпространяващи се заболявания в световен мащаб. Ако тенденцията продължи,  до 2030 г. близо 10% от населението на света ще страда от него.

 В България има около 500 000 хора с тази диагноза. 2,000 от тях живеят в Община Червен бряг. Скоро те ще си имат ново местенце за срещи, благодарение на инициативността на председателката на Съюза г-жа Йонка Велкова и на навременната помощ на „Доброволци за Червен бряг” – част от ПП „Възраждане”. В края на август ентусиазираните младежи  се събраха, за да почистят мястото, където ще се помещава новият офис на местния Съюз на диабетиците. Сред доброволците, които изрязаха падналите клони в двора, изчистиха бурените, изметоха и подредиха, бяха Милен и Иво, които всеки месец се включват в подобни акции. Младежите вярват, че  не е нужно да чакаме „световен ден”, за да бъдем добри и да помагаме.  

На ул. „Калоян” № 8 в Червен бряг, освен бъдещият офис на Съюза на диабетиците, хората с увреждания ще могат да намерят, при нужда, и разнообразни помощни средства, като – обувки за диабетици, колички, протези, патерици и др.

Приблизително 300 000 българи все още не знаят, че имат диабет или предиабет. В същото време България е на последно място в Европа по качество на диабетните грижи според международни проучвания, въпреки високия стандарт на подготовка и компетентност на българските ендокринолози.

Младежите от „Доброволци за Червен бряг” ще  продължават да помагат с безвъзмезден труд и искрено желание. За да могат диабетиците в Община Червен бряг да живеят по-сплотено и нормално, да имат свое приятно кътче за срещи и усмивки. Защото диабетът не е граница за мечтите.                                                         

Автор – Станислава Лилкова – Гилберт, член на “Доброволци за Червен бряг”

След почистването от доброволците.     

Прочетете също

БСП – Плевен: Чавдар Велинов да напусне незабавно НС

Чавдар Велинов. Снимка – интернет. На свое заседание Общинския партиен съвет на БСП – Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *