Джъмбо остави Плевен и замина за Велико Търново

джъмбо

Гръцката верига за детски играчки „Джъмбо“, няма да открива магазин в Плевен.

Причината – двама едри плевенски  вносители на китайски стоки са платили крупна сума на местни администратори за неиздаване на необходимите разрешителни. Това научихме от сигурен източник.  Този факт води до отчайващи изводи:

Първо. Бизнес в България, в частност в Плевен, е възможен единствено чрез рушвети. Било за издаване на необходимите разрешителни, било за неиздаването на такива.

Второ. Инвестиционният интерес към България, в частност към Плевен, а пренебрежимо малък. Причината е както описаната по-горе, така и липсата на каквато и да е работеща местна политика за привличане на инвеститорския интерес към Плевен.

Ето как го правят във Велико Търново, където отива „Джъмбо“:  „В града очакват и появата на „Джъмбо“, които отдавна имат инвестиционни намерения за изграждането на свой магазин, а представители на веригата са имали вече контакт с кмета Даниел Панов. Според запознати именно за такъв магазин е продаден терен от 30 дка западно от болярския град, до село Момин сбор. ..Апетитният терен е разположен малко след третия завод на компанията „Екстрапак“ в посока Момин сбор. Той е със статут на земеделска земя с ниска категория.

В непосредствена близост обаче е плануван големият пътен възел, който ще пресича магистралата София – Варна и тази между Велико Търново и Русе. Така новият собственик ще покрие огромния трафик, който практически ще свързва всички части на България. „Има голям интерес от „Джъмбо“.

Предложили сме им земи, чакаме да си изберат, защото са важен инвеститор“, коментира неотдавна специално за „Борба“ кметът Даниел Панов. В непосредствена близост до района общината притежава над 40 дка свои пустеещи земи, за които в момента тече смяна на предназначението. Идеята е те да се продадат на други стратегически инвеститори, за да се акумулират средства за общинската хазна, а местната администрация да печели от данъци и такси“. /в-к „Борба“, 01.02.2017 год./

Справедливо е да се каже, че откриването на още един търговски комплекс с внос на китайски стоки, не е най-доброто за развитие на местната икономика, която отчайващо се нуждае от производство. Но поне щеше да открие не малко работни места. Даже имаше приети молби и обучение на работници от  страна на„Джъмбо“. Но всичко отиде по дяволите и тези хора сега отново си търсят работа.

Трето. Липсата на експертен икономически хоризонт за бъдещето на Плевен. Разните там стратегии /общински и областни/, са куп хартия за отчитане на дейност. Да не говорим за помпозните плевенски стопански камари, браншови бизнес организации, разни бизнес клубове и не знам си какви още образувания. Тяхната дейност до сега е единствено в уреждането на личните им бизнес интереси.

Четвърто. Порочна политическа конюнктура на национално и местно ниво. София никога няма да забрави „Плевен падна“, ако ще кметът всеки ден да е при ББ. Плевенските депутати никога няма да загърбят партийния си интерес заради хората в Плевен. И ако някои от тях демонстрират помощ за кмета и плевенчани, не се заблуждавайте – идат избори, а на кмета нищо няма да бъде дадено даром !

Пето. Раздирани от противоречия местни общности и апатия към обществения интерес. За това се потрудиха както политиците, така и все по-намаляващото и застаряващо местно население. В голямата си част лумпенизирано и циганизирано.

Шесто. Липса на местни медии и критична медийна среда, но за това не ми се говори.

Така че – само с фонтани, цветя, каскади и обемни букви икономика не се прави. Трябва и акъл. Него търсете, господа от местната управа, ако искате Плевен наистина да побеждава.

Виж още: Георг Спартански – От Джъмбо не са заявявали инвестиционни намерения в Плевен

Споделете:

Прочетете също

кардиостимулатор 1

Кардиолози в “Сърце и Мозък” имплантираха сложен кардиостимулатор нa 95-годишна пациентка

Виcокотехнологичен кaрдиоcтимулaтор бе имплантиран на 95-годишна пaциенткa, поcтъпилa по cпешноcт c много бaвен cърдечен ритъм …

20 Последни коментари

 1. Тези жабки са пълна подигравка с града ни! Някои плевенчани виждат в тях тримата знакови управници: най-отгоре автора на “Плевен падна”, а отдолу високоплатените му верни слуги-шутове! Плевенчани, тези изроди ви смятат за спящи подчовеци!

  • Тези жабки не са като старите 4 бронзови жаби! Кой открадна оригиналните? Къде са те? Говори се, че Запалката е взел 1 брой, Зеления рептил – 2 броя и Нарциса – 1 жаба! Рано или късно истината ще излезе!

 2. Велико Търново е на светлинни години от Плевен! Там се работи без рушвети, всички действия на администрацията са прозрачни, бюджета се ползува за разумно и бързо развитие на града! Тук, Плевен е града на обратните неща! Не случихме на кмет!

 3. Какви медии, в Плевен няма такъв животински вид! Всички са купени, добре оборудвани с меки канапета и безмълвни за тежките проблеми на Плевен! Обикновени клакьори!

 4. Точно така, но много от плевенчани са заблудени и му вярват сляпо, кметът просто умее да омайва с купешки приказки.

  • Омайва тъпанарите! Независимите и неманипулируеми плевенчани много добре осъзнават какво зло е този персонаж! То се вижда от резултатите за Плевен и гражданите! Единствено лапачите около него са облагодетелствани!

 5. Оставка на ПЛЕВЕНСКИТЕ БАНДИТИ!

 6. Слаб кмет това е!!!!!

 7. Плевенчани, на бунт срещу крадливата управа!!! Оставки, конфискация на имуществото и затвор за унищожителите на Плевен!

 8. Кой е крив на кмета, когато не си е свършил работата, а сега търси под вола теле. Лошо управление , а може би е до възможности.

 9. Да попитам само още ли са клоните по центъра след бурята на 15ти, че на 27ми още беше като все едно бурята е била предния ден…

  • Още не е разчистено! А кмета прави екскурзии…В Русия съм, в Русия съм! И града е като след война! Кога тоя адвокат ще благоволи да измие града от пепеляци и боклуци? Отговор: Никога! И се надява пак да бъде избран за кмет!!! Смях!

 10. ПАРИТЕ СА ДАДЕНИ ОТ КРЕЗ! КМЕТА МНОГО ОБИЧА ДА СЕ ПРАВИ НА УМРЕЛА ЛИСИЦА!

 11. Г-н Спартански е достоен заместник на бившия кмет Зеленогорски, който унищожи Плевен, а после има наглостта да постъпи като народен представител в парламента!

 12. Бай Спас

  “Бизнес в България, в частност в Плевен, е възможен единствено чрез рушвети. Било за издаване на необходимите разрешителни, било за неиздаването на такива.” Че това важи напълно и за Търново, нашите пак са ударили кьоравото 🙂

 13. Аз съм от ВТ, Плевен практически е по-голям град. Логично би било първо да е там…. В.Търново е същото като Плевен откъм бизнес и търговия, даже Плевен е по-напред откъм градакия транспорт, защото има много хубави и нови тролеи, а ВТ няма.

 14. Страшни глупости пишете, уважаеми. По никакъв начин първо Плевен не е по-голям от Велико Търново. За Бога, преди да се изказвате публично и да се излагате, вземете прочетете. Второ, в същата връзка, и статията не сте прочели, може би не можете, не знам, но ако помолите някой да Ви я прочете, ще чуете, че там където възнамеряват да позиционират Jumbo във Велико Търново е важна пътна свръзка и реално ще могат да се възползват всички пътуващи по трасето София/Варна/Велико Търново/Русе, освен самите граждани на В.Т. В Плевен това няма как да се случи. Мислете с тия глави, недейте само ракия да пиете, че оглупяхте съвсем.

  • “По никакъв начин първо Плевен не е по-голям от Велико Търново”

   Двойка,седни си.

 15. Чудно ми е защо не ми публикувате коментарите. Може би нещо неудобно написах? Заминавате си и скоро няма да Ви има и аз пак ще го напиша, не се притеснявайте:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *