Последни новини
Начало | Новини | Деца учиха полезни и любопитни факти за живота на прилепите в двора на РИМ

Деца учиха полезни и любопитни факти за живота на прилепите в двора на РИМ

24-та Международна нощ на прилепите се проведе в двора на Регионалния исторически музей в Плевен. Инициативата бе съвместна на отдел “Природа” в РИМ и Зелени Балкани. Посетителите бяха запознати с тайнствения живот на прилепите благодарение на предварително подготвени филми и презентации. За най-малките посетители имаше “Прилепни игри” и работилница за маски и оригами.

Пред “Плевен прес” Поля Русева, специалист „Комуникация“ в Гражданската организация „Зелени Балкани“, сподели:

“Насочили сме вниманието си към децата, защото те трябва да научат полезна информация за прилепите, за да не се страхуват от тях и да ги пазят. За нас „Зелени Балкани“ е изключително важно да работим с децата, за да могат да изградят правилни възгледи, да искат да научават повече, да любопитстват и да разказват и на своите родители. Подготвили сме изложба с фотоси на различни прилепи, пана с любопитни факти, презентация, мрежа за прилепи, прилепни ателиета – артистични занимания за децата, на които те сами изработват оригами на прилепи”.

Госпожа Русева разказа още любопитна информация около живота на прилепите. Оказва се, че едно малко кафяво прилепче за един час вечерта изяжда до 1 200 комара.

“Представете си какво количество насекоми би унищожила една колония от 300 прилепа, без дори ние да забележим. Ако те изчезнат като вид, планетата ще бъде пренаселена от насекоми, ние хората няма да имаме дори хляб. Прилепите унищожават огромни количества вредители в земеделието. Ние от „Зелени Балкани“ се занимаваме с въпроси по опазването на биологичните видове, консервационни дейности, образователни дейности, връщане на изчезнали видове обратно в България”.

По нейни думи, Зелени Балкани работели за прилепите в няколко направления:

Поставяме къщички специално за прилепи в територии от „Натура 2000“, организираме мониторинг, проучваме прилепите в България, научаваме какво ги застрашава и търсим начин да им помогнем. А това най-добре ще стане, когато повече хора научат за ценността на прилепите и как да ги опазват”.

Прочетете също

Община Левски раздаде хранителни пакети на засегнати от епидемичната обстановка

Снимка – пресцентър община Левски. Община Левски  раздаде хранителни пакети на крайно нуждаещи се ,засегнати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *