Деца от три училища от плевенска област с поздрав към посолствата на Нидерландия и Дания по случай Василица

Тържество за Василица в училище „Св.Св. Кирил и Методий“ с.Търнене 2018г. Снимка – Интернет.

Деца от Търнене, Гулянци и Койнаре с поздрав по случай Василица – ромската Нова година към посланиците на Нидерландия и Дания.

Организатор е Центърът  за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ .

За това разказва Йонка Данова, регионален координатор на неправителствената организация  „Амалипе“:

„Близо 10 години Център „Амалипе“ организира публични чествания за Василица. Това е денят, в който ромите отбелязват  посрещането на Нова година. Честванията се провеждат ежегодно в близо 300 училища, с които неправителствената организация работи по различни образователни проекти. От миналата година, във връзка с пандемията, честванията са виртуални.

Тази година ученици от СУ „Христо Смирненски“ гр.Гулянци и СУ „Христо Смирненски“ гр.Койнаре участват в онлайн поздравителната картичка отправена към посланика на Кралство Нидерландия в България. В поздравителната картичка влиза възстановка на отбелязването на ромския празник в къща с домакинството на многолюдна ромска фамилия. Децата участници в честитката са от групите по фолклор на етносите изучавани в училище. Те представят ромския обичай и поднасят ръчно изработени сувенири като подарък. Срещата е виртуална. На  Василица – 14 януари, на посолството на Дания виртуално гостуват учениците от плевенското село Търнене.“

Информация на БНР Плевен

Споделете:

Прочетете също

Никопол празнува на 12 и 13 август

Община Никопол. Снимка – интернет. Община Никопол с празнична програма по случай празника на града. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.