Детските градини не са задължени да осигуряват климатици за справяне с горещините

klimatik v detska gradina
Не всички родители са съгласни децата им да бъдат отглеждани на климатик. Снимка – Интернет.

По повод на наша публикация за юлските горещини и реакция на наши читатели за температурата в детските градини „Плевен прес“ се свърза със  Стефан Милев –   Заместник – кмет „Проекти и хуманитарни дейности” в Община Плевен. Милев обясни, че детските градини  разполагат с делегиран бюджет и задължение на ръководствата им е да подсигурят оптимални условия  за функционирането им. Той информира, че Общината няма задължение към осигуряването на климатици.  Контролът върху здравословните условия в детските градини, в това число и подходяща температура, е на РЗИ – Плевен.

Потърсихме за повече информация директори на детски градини. На нашето питане задължени ли са да монтират климатици отговориха че, има Наредба №3 от 2007г. за здравните изисквания за детските градини. Потърсихме въпросната наредба.  Тя е обнародвана в Държавен вестник бр.15 от 16 Февруари 2007г. и е претърпяла няколко изменения. Наредбата урежда  здравните изисквания, които се отнасят до сградите и помещенията, оборудването и обзавеждането на помещенията, факторите на средата и дейността в детската градина. В раздел 4, който разглежда „Здравни изисквания на фактори на средата“  са посочени изискуемата температура, влажността и допустимите граници на движение на въздуха. Изисквания за уредите, които да ги подсигурят няма. Според наредбата температурата в детските градини трябва да е между 18 и 21 градуса, да  има проветривост и да няма течение.  Няма категоричен текст чие задължение е изпълнението на тази наредба. В заключителните разпоредби  е посочено, че контролът по изпълнение на изискванията на наредбата се осъществява от органите на държавния здравен контрол.

Елена Луканова – директор на детската градина в гр.Долна Митрополия беше категорична:        “Има изисквания за температурата, но няма такива за уредите, с които да се достигне. Стараем се да подсигурим най-доброто за децата. Дворът ни е сенчест, помещенията са големи и могат да се проветряват така, че да не става течение. Имаме щори навсякъде. Има и такъв проблем – някои родители са категорично против климатиците. Всеки родител, който пожелае, може да остави детето си в къщи през големите горещини. В крайна сметка те са само няколко седмици.“

Потърсихме за коментар и д-р Илиян Минчев – директор на РЗИ – Плевен. Ето какво отговори той на въпрос на „Плевен прес“ какво прави РЗИ във връзка с високите температури и поддържането на нормални условия за пребиваване в детските гради:

„Повечето детски градини не работят през летния сезон. Понеже няма много деца, за да се спести ресурс, в тези които работят, групите са обединени. Има такова разрешение. Няма как да се задължи детска градина да закупува климатици. Температурата, която трябва да се поддържа е определена с наредба и те трябва да спазват изискванията по нея.“

Попитан дали РЗИ има задължение да контролира здравните условия на труд в детските градини той отговори, че какви са условията на труд там не е в обсега на РЗИ. С това се занимава Трудова медицина.

Климатици в детските градини няма. Не всички родители искат децата им да се отглеждат на климатик. Жега е, но в крайна сметка тя е само за няколко седмици.

Споделете:

Прочетете също

voda

Ето къде спират водата днес в Плевен и областта

Поради ремонтни дейности на вътрешен водопровод в Плевен днес, 14 юни, от 09:30 до 13:30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *