Начало | Култура | Десет години след смъртта на Дончо Цончев, споменът за него е все така жив в родния Левски

Десет години след смъртта на Дончо Цончев, споменът за него е все така жив в родния Левски

На датата 22-ри юли, преди 10 години, Дончо Цончев физически напуска този свят, но споменът за таланта и мъдростта му са все още сред нас. Духът му отново оживя на проведената среща – разговор за Дончо Цончев в Община Левски с приятели на големия творец, съобщава Пресцентърът на общината.

В юбилейната 75 – та годишнина на град Левски с обич, тъга и гордост спомените за човека и твореца оживяха благодарение на усилията на кметицата. Оживяха в спомените и на гостите и участници в срещата: известния журналист, критик, публицист и обществен деец и издател – Иван Гранитски, депутатът Васил Антонов, лидерът на АБВ Румен Петков, общественици, съграждани и приятели приживе на Дончо Цончев.

Град Левски даде на България този истински човек и прекрасен писател”, каза домакинът на срещата Любка Александрова и подчерта, че дълг на левчалии е да съхранят спомена за именитите си съграждани:

Паметта ще ни надживее и ние сме длъжни да съхраним нейните богатства. Дончо Цончев е част от град Левски и град Левски винаги е бил част от душата и ума на Дончо“.

Александрова представи богатия културен афиш на община Левски посветен на бележитите българи, родени в община Левски – Георги Парцалев, Григор Вачков, Дончо Цончев. Тя сподели радостта си ,че спомените за Парцалев са били събрана в книгата на Георги Тошев и паметта за Дончо Цончев също ще бъде събрана в сборник със спомени на негови приятели. Книгата се подготвя за публикуване от Димитър Томов и се очаква да излезе през септември.

Любка Александрова добави още: „Аз вярвам в бъдещето и в това, че след нас ще дойдат хора, които ще искат да знаят миналото си. Ще искат да знаят имената на великите българи живели и родени в нашият град, а те не са малко. ”

Публицистът Иван Гранитски поздрави ръководството на общината, че в такъв важен ден събира приятелите на Дончо Цончев.

Със силния си дух и ярко творчество той е жив, жив не само в сърцата ни, но и със своето творчество. Дончо Цончев е първомайстор на българското слово, в което силно присъства духа на голямата литература. За Дончо Цончев над всичко беше Отечеството. Той беше един от истинските народни трибуни, който говореше за най-висшия морал – морала към Отечеството, независимо кои са управляващите. Дончо Цончев работеше за вечността и бъдещето на България. С родолюбивото съдействие на Румен Петков и Васил Антонов сме донесли поредно дарение с книги на Дончо, романи, разкази”, сподели пред присъстващите Гранитски.

Илхан Мюртезова от библиотека „Веселина Геновска” в Левски обяви, че конкурсите за есе в памет на Дончо Цончев се подновяват. На срещата стана още ясно, че досега издателство „Захари Стоянов” е издало 12 тома на Дончо Цончев и е отворено за всяка идея за издаването на книга за ярките творци на град Левски – Дончо Цончев, Георги Парцалев, Григор Вачков.

Дончо е единица за почтеност, за морал и за чест. Дончо не сведе глава пред никой режим. Дончо не сведе глава пред никого в името на националния идеал. Дончо всъщност олицетворява тази сила на българския дух, за която толкова много говорим, а все по-малко я има… Затова с връщането ни към авторитети като Дончо е поглед в бъдещето на България. Много щастлив, че кметицата на Левски прие идеята да се направи тази Алея, защото Левски е малка община, но е дала на България архитекти, поети, художници – големи имена от обществения и културен живот на страната“, каза на срещата Румен Петков.

Георги Янков, Димитър Методиев, Павлина Григорова, приятели и съграждани на Дончо Цончев споделиха вълнуващи моменти от срещите си с ярката му личност.

Снимки и информация от Пресцентъра на Община Левски

Прочетете също

Петима кандидати ще спорят за лидер на БСП

Петима са успешно регистрираните кандидати за председател на БСП. Техните имена са Валерий Жаблянов, Кирил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *