Десетокласници от Езикова гимназия – Плевен за превенция на диабета

Участниците в проект „Храната – наи Приятел, движението – наш Съюзник“ ог ПГПЧЕ „Димитър Димов“ – Плевен. Снимка – личен архив.

От Грета Димова – Заместник-директор и учител по английски и руски езици научаваме че:

Ученици от 10а клас на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“ град Плевен са участници в XIII Национален ученически конкурс „Посланици на здравето“, организиран от Министерството на образованието и науката, Министерство на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Световната Здравна Организация и Български младежки Червен кръст.

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, с цел превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нездравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Десетокласниците участват в конкурса с проект на тема „Храната – наш Приятел, движението – наш Съюзник!“. Проектът има за цел да информира максимален брой хора за застрашаващите размери на инсулиновата резистентност и диабет тип 2 сред хората, последствията до които те водят, пътищата за превенция и контрол на тези хронични заболявания.

Проектът предлага постепенна промяна в начина на хранене и двигателната активност, които са пряко свързани с преддиабетните състояния и диабет тип 2. Учениците разработиха сайт със седмични предизвикателства за здравословни рецепти със сезонни плодове и зеленчуци, както и с предложения за увеличаване на физическата активност. Изработиха брошури с информация за преддиабетните състояния и диабета, проведоха анкета с цел промотиране на сайта си със здравословни рецепти.

Диабет тип 2 може да се контролира с хранителен и двигателен режим. Основните рискови фактори за развитие на диабет са наличие на семейна история на заболяването, неправилно хранене, наднормено тегло, недостатъчна физическа активност и стрес.

Споделете:

Прочетете също

Новите 14 електробуса и зарядни станции за тях, вече са в Плевен

Новите електробуси. Снимка – пресцентър община Плевен. Нови 14 електробуса и също толкова зарядни станции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *