Десетият юбилеен събор на овцевъдите записа и плевенско участие

ГЛАВНА 3
Официално откриване на Събора. Снимка – Плевен прес.

От 6-ти до 8-ми май в района на Петропавловския манастир край Велико Търново се провежда Десетият юбилеен събор на овцевъдите в България. На откриването присъстваха Иван Иванов – министър на земеделието, Стефан Бурджев и Момчил Наков – заместник министри на земеделието, Даниел Панов – кмет на Велико Търново, Добромир Добрев – кмет на Горна Оряховица, Ивелина Гецова – кмет на община Лясковец, депутати, фермери, граждани, представители на неправителствени организации от сектор „Животновъдство”.

Специални гости на събитието е делегация от Саудитска Арабия.

В 27 бокса са изложени животни от различни породи, в т.ч. и черноглава плевенска овца, каза за „Плевен прес” Владислава Андреева, PR на събитието.  В над 100 шатри са представени    1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне и магарета, специализирана селскостопанска техника, оборудване и фуражи. В програмата са включени демонстрации на приготвяне на млечни продукти по стари и съвременни технологии, фермерски състезания. Под мотото „Българските храни от български суровини“ се провежда  изложението на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в зонитe за директни продажби се предлагат био храни и напитки.   
Десетият

юбилеен събор се организира с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието.

На 6-ти май Съборът бе открит от министър Иван Иванов с думите: „Това е фестивал, превърнал се в традиция. Днес тук се срещат животновъди от цялата страна, за да покажат своите постижения и споделят ценен опит. Неговата цел е създаване на благоприятна среда за развитие на сектор „Животновъдство” в съответствие с действащото национално и европейско законодателство. Изминалите 2 години бяха трудни за всички земеделски стопани. Те бяха белязани от световната Ковид-пандемия, а днес и с последствията от войната в Украйна.                Животновъдството и в частност овцевъдството са от най-приоритетните сектори в земеделието. Министерството полага постоянни грижи и подпомага сектора с оглед запазване на икономическата жизненост на стопанствата и стремеж към модернизирането му.

Настоящата 2022 г.за подпомагане на стопаните, отглеждащи дребни и преживни животни се отпуснаха доста средства и ще продължаваме тази подкрепа. Ще полагаме усилия в тези тежки моменти да бъдем до вас, да разпределяме средства  от ЕС и Държавния бюджет, за да можем да осигурим един надежден сектор в животновъдството”.                         

Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец каза в приветственото си слово: „През 2012 г. се роди идеята за този събор, но никой не вярваше, че той ще оцелее и ще се превърне в такова грандиозно събитие. Днес, когато честваме неговата 10-годишнина вече знаем, че написахме история и съборът ще остане завинаги в нея”.

Съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев се обърна към присъстващите с думите: „За мен е от изключително значение да ви приветствам с „Добре дошли”, да ви благодаря за доверието, което ни гласувахте в изминалите 10 години . Благодаря на МЗГ и кметовете на общините  за помощта, която оказаха на това събитие и правят всичко възможно, за да се чувствате комфортно. Искам да кажа,  че събитието е апел и повик към всички вас да видите, че това е най-традиционния български поминък, че тези хора са живи, че ги има и правят нещо уникално.

Тези три дни вие ще се насладите на най-доброто от българския фолклор, от българското стопанство, защото преди всичко овцевъдството е най-традиционния български поминък”. 

През първия ден на Събора телевизионният водещ Ути Бъчваров демонстрира разфасоване на месо и съвети в приготвянето на ястия от агнешко.

На 7-ми май заместник министър Стефан Бурджев откри изложба на елитни български кучета и връчи награди на победителите в ръчна стрижба на овце.

78 елитни български овчарски кучета дефилираха край Петропавловския манастир във втория ден на Националния събор на овцевъдите. „С годините породата Българско овчарско куче се утвърждава не само у нас, но и в чужбина. Животни от този вид вече се отглеждат в повече от 10 европейски страни  и то предимно заради охранителните им качества. Пожелавам на всички клубове и на специализирания киноложки съюз да развиват и утвърждават тази елитна порода“, каза Стефан Бурджев при откриването на изложбата.

На втория ден от Десетото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир се проведе състезание по ръчна стрижба на овце.В състезание се включиха 8 души, сред които и 14-годишният Илия Петров от с. Лесново, общ. Елин Пелин.Втори се класира грузинецът Иракли Дигоидзе  представител на браншова организация от страната си, гостуваща на форума, а трети стана Зекире Мустафов от гр. Търговище.Наградите връчи зам. министър Стефан Бурджев.

На Събора 130-килограмовият коч Рачо от плевенското село Староселци спечели първа награда за най-добър мъжки разплодник от породата плевенска черноглава овца.

Националният 10-ти юбилеен събор на овцевъдите ще бъде закрит на 8-ми май.

Вижте фоторазказ от събитието:

ШАТРИ
ЧЕРНОГЛАВА
ЧЕВЕРМЕТА
УТИ
САЛАТИ
ОВЦЕ
бурджев награда стрижба
Победителят в ръчна стрижба на овце.

Снимки – “Плевен прес”.

Споделете:

Прочетете също

LETO

Настъпи астрономическото лято

Макар че, усещаме повече от седмица горещото време, астрономическото лято настъпи у нас днес. Съчетано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *