Депутатите Найден Зеленогорски и Албена Симеонова в Плевен: актуализирахме бюджета и осигурихме близо 4 млн. лв. за плевенските общини

Албена Симеонова – депутат от 8 МИР Добрич и Найден Зеленогорски – депутат от 15 МИР Плевен в 46-тото Народно събрание от листите на коалиция „Демократична България – Обединение“. Снимка – „Плевен прес“.

Найден Зеленогорски – депутат от 15 МИР Плевен от листата на „Демократична България – Обединение“, отчете свършеното от него и парламентарната група на ДБ, през последните дни на отиващия си парламент.

Зеленогорски акцентира на предложенията направени от  ДБ по време на дебата за актуализацията на държавния бюджет. „Това че, бюджетът беше актуализиран е едно добро решение. От ДСБ повдигнахме темата за българските общини и благодарение на това, общините от плевенска област  ще получат близо 4 милиона лева към бюджета си.“ Той подчерта активността на парламентарната група на „Демократична България – Обединение“ в дебата за повече субсидии в земеделския сектор, за покриване на загубите от Ковид кризата и справяне с последиците от градушките.  

„Актуализираният бюджет е факт, но той нямаше да се случи, ако министерството на финансите, НАП и правителството, като цяло, не бяха спрели източването, което шестваше през последните 12 години“ , подчерта Зеленогорски. Той припомни, че в оставащите заседания се надяват да приемат на второ четене, законопроекта за службата на охрана на свидетели, която да премине както е във всички европейски държави, на подчинение на министерство на правосъдието.

Останалите законопроекти свързани със съдебната власт, специализирания съд и специализираната прокуратура, също има възможност да бъдат довършени, според него. Зеленогорски подчерта обединените усилия на ГЕРБ и ДПС за възпрепятстване реформите в съдебната система.

По въпроса за Автомагистрала „Хемус“ Зеленогорски каза: „Не се знае кой работи 4-ти Лот, част от лотовете са без строително разрешение, част са без отчуждителни процедури. Да не говорим, че са раздадени аванси за строителство, което ще започне след 3 години. По-добре да са били дадени тези пари на пенсионери или майки, а не на едни фирми по начин, бих казал, граничещ с престъпен.“

За отсечката от Боаза към Плевен  той смята, че строителството е незаконно и не е осигурено финансирането. Вероятно главният проблем е свързан с финансирането, предположи той, и добави че строителството на новия лот се е отразило негативно на река Вит и на рибата в реката. Има създадени проблеми със свлачища и сметища.

Албена Симеонова акцентира на усилията на ДБО да се внесе яснота по въпросите на строителството, отправени към министър Комитова. Със съжаление тя сподели, че заседанията на комисията не са се провели.

На въпрос на „Плевен прес“ в кои от 8-те плевенски депутати е срещнал подкрепа за увеличаване на размера на средствата за култура и образование в републиканския бюджет, Зеленогорски отговори че никой не го е търсил за съвместни действия. Но е обсъждал въпросите с проф.Румен Гечев / Коалиция „БСП за България“ / и Юлиан Ненчев / ИБГНИ/. „Нямам спомен някой да ме е търсил да коментираме въпроси свързани с Плевен“, каза още той.

„Плевен прес“ попита Зеленогорски с какво ще отличи отиващия си парламент. Той беше категоричен: „Доволен съм, че имахме фокус и не отстъпихме. Нашата цел беше съдебната реформа и актуализацията на бюджета. Да, беше кратък, но демокрацията се лекува с повече демокрация и с нови избори.  Нещата се поизясниха. Стана ясно кой кой е и колко изпълнява това, което е обещал. И вече има парламентаризъм. Говори се и се търси общо решение. Една от задачите ни беше да се възстанови парламентаризма и мисля, че парламентаризма отново заживя!“

Прочетете също

„Възраждане” на първо място в анкета на „Плевен прес”. Новият проект – на шесто

Анкета „За кого ще гласувате на 14 ноември“ на „Плевен прес“. Снимка – интернет. Странни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *