„Ден на европейските автори“ се проведе в град Левски

10
Снимка – община Левски.

ДГ „Слънце”, град Левски се е включила в първото издание на европейската инициатива „Ден на европейските автори” – 27 март 2023г., координирана от ЦРЧР – гр. София. Събитието е инициирано от Европейската комисия, ръководена от комисар Мария Габриел, за да свърже по-младите поколения с четенето на книги и да им помогне да открият многообразието на европейската литература. Основният акцент в дейностите на събитието е да премине чрез ЧЕТЕНЕ НА ГЛАС на детска художествена литература от библиотекар, автор-писател, известна личност, или книгоиздатели – хора свързани с книжовното дело.

Деца и учители от всички възрастови групи на ДГ „Слънце”, град Левски са се включили в събитието с организирани инициативи.

В централната сграда на детското заведение гост-четец е била учителката и поет Светлана Любенова. Тя е прочела на децата своята авторска приказка „Сънищата на мишлето парцаливко”. Интересната приказна история е била илюстрирана в цветна презентация с текст и герои. Малките любознайковци от група „Мики Маус” са били силно впечатлени от чутото и видяното. От интересната поучителна история са разбрали, че подаръците не са толкова важни, колкото доброто сърце и приятелите! Само със сърце може да се прави и подарява вълшебството „доброта“!

В края на срещата децата са благодарили на своя гост-писател – Светлана Любенова и са ѝ пожелали тя отново да гостува при тях с друга интересна приказка. За голяма радост на малките Мики Маусчета, децата са получили дигитален подарък от авторката – приказката „Сънищата на мишлето парцаливко”.

Светлана Любенова е прочела и друга своя авторска разработка на децата от група „Палавници” и група „Пчелички”. Децата са слушали и гледали с интерес вълнуващата приказна история, представена във видеофилм.

Най-малките възпитаници, децата от група ,,Лъвчета“, са имали възможността да изслушат онлайн приказката ,,Заекът и костенурката“ и „Приказка за цветовете”, прочетени от Елица Дончева – библиотекар и Ралица Иванова – собственик на печатница.

Децата от групите „Мечо Пух” и „Бонбони”, също са се включили в инициативата „Ден на европейските автори”. Техен гост е била Ралица Иванова – представител на семейна печатница в гр. Левски. С голям интерес са изслушали любимата детска приказка „Хензел и Гретел” от Братя Грим.

ДГ „Слънце”, филиал с. Асеновци са се присъединили към европейската инициатива „Ден на европейските автори”. Гост – четец  на децата е била Петранка Стефанова, секретар – библиотекар в НЧ „Съзнание1894″ с. Асеновци. Тя е прочела пред децата интересни и поучителни приказки. Малчуганите с интерес са разгледали красивите илюстрации на художествените произведения.

Ежедневното четене, споделяне и разказване на книги, помага на развитието на детето. Възможно най-ранната среща на детето с книгата е от особено значение за възприемането, опознаването и създаването на любов към света на книгите. Така то се запознава със звуците, научава нови думи и обогатява речника си. Научава, че книгите са забавни и полезни. Всичко това изгражда грамотността на детето и му помага да я продължи успешно на по-късен етап от живота му.

Координатор на дейностите за инициативата „Ден на европейските автори” в ДГ „Слънце”, град Левски е ст. учител Севдие Алиева. Събитието е част от проектните дейности на eTwinning проект „Азбука на здравето” във втора възрастова група „Мики Маус”.

#ReadWithEurope

2
8
9
11 5
Снимки – община Левски.

Споделете:

Прочетете също

450904168 1001894185270441 6751637468246628993 n

Отлично представяне на НЧ „Осъм – 1894″ с. Градище  на фолклорния фестивал в Славяново

На 6 юли самодейците при НЧ „Осъм – 1894″ село Градище  участваха  във Фолклорния  фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *