Деница Николова /ГЕРБ-СДС/: Нека избирателите престанат да се вслушват във фалшиви обещания и опорни точки

Деница Николова. Снимка – личен архив.

Деница Николова е втора в плевенската листата на ГЕРБ-СДС за предстоящите избори за 48-о НС,които ще се проведат на 2-ри октомври. Тя е родена е в Габрово, завършила е Езиковата гимназия в гр. Ловеч и УНСС  в гр. София със степен магистър, специалност „финанси“. Два пъти успешен заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с фокус регионална политика и управление на европейски програми и проекти. Преди това е била директор в същото министерство, както и началник-отдел и експерт в министерство на финансите. С натрупан над  26 години опит както в публичния, така и в частния сектор – фармация, външна търговия и консултантски услуги.

През последните 15 години работи в услуга на обществото като основната ѝ цел е да промени облика на България.

Г-жо Николова, защо в краткосрочен хоризонт виждате 2023 г. като критична за изпълнението на европейските програми, както и за евросредствата предвидени за България и в частност за област Плевен ?

2023 г. е критична в няколко аспекта за европейското финансиране. До края на 2023 трябва да се изпълнят всички проекти, които са със сключени договори с министерствата за програмен период 2014-2020. Става въпрос за милиарди левове предоставени на общините, бизнеса, неправителствения сектор, браншовите организации и научните среди, които трябва да бъдат отчетени под формата на резултати и постигнати цели за промяна на населените места, за повече иновации в бизнеса, за по-висока  конкурентноспособност, подобряване на здравните, образователните и социалните услуги, свързаността и електронното управление на територията на цялата страна. Към момента обаче това е под въпрос, защото инфлацията доведе до невъзможност строителите и доставчиците на оборудване да изпълнят ангажиментите си по начина, по който беше договорено преди години.И тук стои един реален  риск, който остана без отговор в последните 7 месеца управление на промяната.

Към настоящия момент нямаме нито един сключен договор по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), оперативните програми за период 2021-2027 не са одобрени от ЕК в цялост, не могат да се стартират ключово важни мерки за бизнеса и хората като саниране, инсталиране на ВЕИ, мерките в селското стопанство, образованието, научната и развойна дейност.

Това означава, че 2023 г. е високо рискова по отношение на постигане на целите, заложени ни от Европа. Целите са ангажимент на държавата ни да сключи определен обем от договори за изпълнение на проекти, и да постигне конкретни разходи, и конкретни резултати по тях като напредък към края на 2023 г. Ако не ги постигнем, губим част от наличния за страната ни ресурс. Междувпрочем това е първият път от присъединяването ни в ЕС, когато имаме толкова високо остойностен риск и то година преди настъпването му.

Без да преувеличавам и от позицията на човек, който пряко е отговарял като ръководител на програми за тяхното изпълнение, ще кажа, че рискът е не просто реален, а е в хипотеза да стане и факт в края на следващата година, включително като отчитам политическата среда и нестабилност в настоящия момент в България. Като прибавя и склонността на всеки новоуправляващ да променя структури, експертни състави и управленски нива в министерствата, мисля, че картината е по-скоро песимистична, отколкото оптимистична в настоящия момент.

Но за да не звуча негативно ще кажа и, че ние от коалиция ГЕРБ-СДС решение имаме и то е след изборите да осигурим на хората най-нужното в момента, а това е спокойствие и стабилно управление на страната ни. С диалог, консенсус, преговори, ясна управленска програма и ясни цели за бъдещата изпълнителна власт.

По отношение на европейските средства ние имаме ясна визия както на политическо ниво, така и на експертно – как и с какви стъпки ще оттласнем страната ни отново от дъното на доверието в лицето на европейските институции. Без да звучи нескромно, но след спирането на европейското финансиране по време на управлението „Орешарски“, именно кадрите на ПП ГЕРБ бяха тези, които извадиха програмите от фризера.

Как стигнахме дотук?

Краткият отговор е заради бездействие, нерешимост, липса на опит и експертен капацитет, на фона на много висока самооценка и самоувереност на управляващите в последната една година.

За почти една година слушане на лозунги как „ще променят“, свалената за първи път с вот на недоверие управляваща коалиция съставена от ПП, БСП, ДБ и ИТН, показа една проста и кръгла нула. А от ПП ГЕРБ бяхме с готовност още преди една година да отворим програмите за кандидатстване. Къде сме в момента – две нулеви години за проектите с евросредства, след старта на нов програмен период. Докато другите страни членки на ЕС успешно изпълняват своите планове за възстановяване, ние сме още на нулата на координатната система.

Ефектът е видим – без програми, във фаза на застой по отношение на НПВУ и с нито едно разходено евро от европейски програми за хората и бизнеса, за да намалят сметките си за ток, парно и газ точно през идващите зимни месеци. Индиректните ефекти за липсата на работа за бизнеса и хората, липсата на доходи, липсата на предвидимост и перспектива чрез публичните разходи, ясно водят и до критични последици за държавата – драстично намаляване на приходите в държавния ни бюджет.

Чудно ми е как колегите от БСП заявяват с патос настояване за увеличаване на пенсиите от 01.01.2023 г., като всеки здраво-мислещ управленец и държавник първо би трябвало да може да каже откъде ще дойдат приходите в бюджета за това. С такива действия и популистични мерки обричаме идните поколения на нескончаемо плащане на лихви и главници по неизгодни кредити.

За да имаме развитие, отговорът е един към настоящият момент и той е максимално ускорен и бърз старт на всички програми, по които България има достъп до европейско финансиране.

В дух на оптимизъм, как виждате развитието на област Плевен, където сте втора в листата на коалиция ГЕРБ-СДС ?

В областта виждам една уникална възможност за развитие. Ако погледнем глобално върху държавата ни, в момента възможностите от гледна точка на европейско финансиране за постигане на по-правилния и подходящ модел за градоустройство и благоустройство, в комбинация със стимули за развитие на икономическата активност, са в полза на Северна България.

До настоящия момент имаме почти изпълнени два програмни периода. Първият, по-скоро беше изпълняван на принципа учим се от грешките, доколкото в голям степен инвестициите се правеха на парче, без ясна визия за устойчивост и търсене на допълняемост помежду им. Вторият програмен период се отличаваше с необходимостта предпоставена от европейското законодателство, да се правят инвестиции основно в големите градове, където е концентрирано над 70% от населението на страната.

И в двата модела има грешки и те водят до изкривяване. Факт е, че за два програмни периода сякаш активността на южните територии даваше превес на инвестициите там, а и в допълнение критериите за размер на населението в градовете беше в полза на южните региони на страната.

Към момента обаче и към етапа, в който станах от горещия стол на зам. министър на регионалното развитие и благоустройството, постигнах няколко важни реформи:

Първата – фокусът на период 2021-2027 да бъде не само върху градовете, а върху територията на целите общини като административна единица. Това даде възможност да се премахнат белите петна, или в конкретика селата около гр. Плевен, които са част от територията на общината, вече ще имат достъп до финансиране за инфраструктура през програмата за развитие на регионите. Това досега не беше възможно. Това означава достъп до финансиране на периферните населени места в една община, за много важни инвестиции за хората, като облагородяване на паркови пространства и зелени площи, достъп до саниране, достъп до социални услуги от нов тип, подобряване на здравните услуги, културни обекти и т.н.

На второ място, финансирането за Северозападен регион е увеличено спрямо период 2014-2020 с оглед преодоляване на икономическите и социални последици, които поставят вкл. област Плевен, в най-бедния регион на ЕС. Това също се случи благодарение на общите усилия на Кабинета през последното ни управление. Лично премиера на европейски съвет успя да защити 200 млн. евро за северозападна България в допълнение на вече определените ресурси.

И на трето място – всяка инвестиция в областта ще се решава не еднолично от регионалното министерство, от едноличното решение на кмет или министър, а от местните общности, т.е. от хората, бизнеса и заинтересованите страни. Това означава – интегритет, синергия и колаборация между различните групи в областта.

За да бъда по-ясна – общините ще работят по проекти в партньорство. Проектите ще могат да бъдат финансирани само ако обществеността и бизнеса считат, че това са истински важните инвестиции за региона. Подходът за реализацията на инвестициите е отдолу-нагоре и тръгва от хората. Затова и целта на европейските средства е „Европа близо до жителите“. 

Надявам се до края на кампанията да имаме възможност да получим конкретни идеи от хората, които да насочат усилията на местната власт към оформяне на интегрирани проекти и да бъдат насочени за кандидатстване по различните механизми, които именно правителството на ПП ГЕРБ оформи и защити пред европейските институции за финансиране през новия период.

Моето послание към всички избиратели от областта е да престанат да се вслушват във фалшиви обещания и опорни точки. За над една година нищо съществено не се свърши по линия на европейското финансиране и това ще струва милиарди на страната ни, ако се продължи в същия безпринципен формат на управление какъвто вече имахме удоволствието да видим как „променя“.

Гласувайте с бюлетина номер 24 за да осигурите спокойствие, стабилност и предвидимост за развитието на страната ни.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

Община Червен бряг стартира прием на заявления за услугата „Топъл обяд“

Снимка – интернет. Процедурата „Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение на тази операция в …

Един коментар

  1. Трифонов

    Успех!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.