„Демократична България – Обединение”, Плевен, откри кампанията си с водосвет, ясни цели и експертен потенциал да ги реализира

Снимка – Плевен прес.

На 14 юни 2021 год., в църквата „Св. Николай”, гр. Плевен, „Демократична България – Обединение” откри предизборната си кампания с водосвет, за да призове и Божията помощ в реализацията на управленската си програма за една нова и по-модерна България. В това отношение коалицията разчита на новата си листа, с която ще се яви на изборите на 11 юли. По този повод водачът на листата Найден Зеленогорски и председател на Гражданско сдружение ДЕН, каза още:

„Този път листата ни е пълна, от 18 човека Освен с колегите, с които бяхме заедно преди няколко месеца, има нови попълнения. Голяма част от тях са млади хора. Има и двама кметове – на Гривица и Бохот. В нашата листа е и бившият кмет на община Левски – Г. Караджов.

 Опитали сме се да направим един добър баланс в нея:  на млади хора, на хора с опит и хора с отлична експертиза. Защото в една политическа дейност трябва да има и приемственост.

Целите на „Демократична България” не са се променили. Сега са формулирани в три акцента и те са: Свобода, Законност и Модернизация.

Свобода, защото 30 години след началото на новата българска демокрация, се оказа, че в българското общество беше допуснат авторитарен режим  с диктаторски нотки. Ето защо трябва да има гаранции, че свободата и гаранциите ще бъдат спечелени отново.  Защото без честни избори, обективен резултат и демократични институции, не можем да говорим за истинска демокрация.

Законност  – тук всичко е ясно, има колеги които ще кажат повече по тази тема. За съжаление, в България няма върховенство на правото, няма справедливост. Това трябва  да бъде възстановено. С промени в конституцията и основните съдебни закони, които третират тази материя.

Част от участниците в листата на „Демократична България – Обединение“, Плевен. От ляво на дясно: Тодор Еленков, Найден Зеленогорски, Албена Симеонова, Свилен Трифонов. Снимка – Плевен прес.

Модернизация, защото ако не направим решителния скок на нашето общество, икономика, институции, и демокрация, ще продължим да кретаме в задния двор на Европа и ще бъдем постоянно под мониторинг. Ние искаме България да постигне поне едно средно европейско качество на живот и демокрация.

И най-вече на сила на местната власт. Там, където 15 % от легитимните бюджети се изразходват от общинските съвети на България –  няма истинска демокрация. Затова нашите големи каузи и това, което аз говоря от 25 години е – деконцентрация на властта, второ ниво на самоуправление, финансова децентрализация. Това са каузи, които категорично се подкрепят от „Демократична България”.

Свилен Трифонов, който е областен координатор на „Да България” добави:. „Предния път, когато откривахме кампанията в предните избори казах, че „Демократична България- Обединение“” има амбициозна програма  и има необходимите експерти, които ще я реализират. В краткия живот на парламента,  бяха създадени 3 постоянни комисии. Две от тях бяха оглавени от експерти на „Демократична България“”. Считам, че трябва да продължим това, което сме започнали. Няма нужда да променяме програмата си. „Демократична България“” е политическият субект, който ще поведе държавата по правилния път.. Това е пътя на свободата, законността и демокрацията, които са изконни човешки ценности. За съжаление бяха потъпкани”.

Албена Симеонова ”Зелено движение” е коалиционен партньор на „Демократична България”, която направи важно уточнение при откриването на кампанията:  „Ще направя едно много важно уточнение. „Зелено движение” сме част от коалицията „Демократична България”, защото има един нарочно регистриран отровен двойник с друг номер. Затова искам да предупредя, да знаете, че зелените сме част от коалицията „Демократична България”, която е с номер 23.

Онова, с което се захванахме в парламента, е промяна на общата стопанска политика и промяна на Плана за управление, който е представен от предното правителство. Промяна в частта земеделие. В него например, 850 млн.лв. са предвидени за „Напоителни системи”, а не за напояване. Една вредна, стара комунистическа структура, за която Световната банка нееднозначно посъветва българското правителство да я затвори. Така че, онова, с което аз ще се занимавам както аз, така и моите колеги, е промяна на  Плана за управление, за да достигне той до всички фермери, а не само за напояване и водопой. Трябва да бъдат включени мерки като противоградни съоръжения, еко системна услуга, опрашване заради подмора на пчелите, фермерски пазари и сдружаване на фермерите, за да излезе продукцията им извън България. Другият наш приоритет е устойчивият туризъм. Както и опазване на околната среда. Видяхте, че по време на пандемията хотелите бяха празни, но къщите за гости пълни.  Ясно е накъде трябва да бъдат насочени средствата. Към зелена икономика, която създава заетост”.

Тодор Еленков, който е част от листата, добави: „Листата е коренно различна и много по-добра от предната листа защото представя различни кръгове от плевенското общество. Определено е печеливша и предричам много добър резултат от лисата, на който някои хора ще се изненадат. Посланието от тези три думи: свобода, законност и модернизация, са надграждане на предните 12 послания, които имахме на предната ни предизборна програма. Те са това, което трябва да промени българското общество и да го модернизира. Много е важно е тези 12 млрд. евро, които трябва да получим в следващите 3-4 години, да бъдат насочени правилно чрез модернизация на страната и на администрацията. Тези средства трябва да бъдат усвоени от тези сектори на икономиката, които имат пред себе си път на развитие”.

Кампанията на „Демократична България” този път ще бъде по-различна, тъй като в предходната заради противоепидемичните ограничения, тя е била съсредоточена само в интернет. Сега акцент в нея ще са срещите с хора по места, обясниха от коалицията. Такива вече са започнали и ще продължат и занапред.  Що се отнася до очаквания брой мандати, които да бъдат спечелени от „Демократична България – Обединение“”, за сега се въздържат да обявяват конкретна бройка, но са сигурни, че изборният им резултат в област Плевен, ще бъде в пъти по-добър от този през м. април.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Прочетете също

Акция на полицията в Плевен „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Акция на полицията в Плевен „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Снимка – Интернет. Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *