Дебатът в Плевен – перфектен търговски продукт

Телевизионният дебат в Плевен между четиримата претенденти за кметския стол, проведен на 17-ти октомври от bTV, се оказа перфектен търговски продукт. И като телевизия, и като политика.

Надникване в личния свят на кандидатите, „приятелски” огън между претендентите под формата на въпроси, масовки, камери, обигран водещ, добър темпоритъм, дронови снимки на Плевен, организирани ръкопляскания и дюдюкания от партийните агитки. Изобщо, откъм правенето на телевизия – много добър телевизионен продукт. Срещу много добри пари естествено.

Четиримата кандидат – кметове освен перфектната си мъжка визия, показаха и политическа такава. Обиграни жестове, партийни послания, познати клишета и сдържани нерви. С две думи – перфектен политически продукт, който трябва да намери „купувачи”. В случая – избиратели.

Ако водещият беше живял в Плевен или беше излязъл от матрицата на рейтинга, вероятно щеше да зададе на четиримата кандидат – кметове тези въпроси:

  1. С какво ще гарантирате отсъствието на купен вот във вашата кампания ?
  2. Как ще спрете практиката на  лобистки назначения в плевенските общински фирми и администрация ?
  3. Как ще се справите с ромското надигане в плевенско ?
  4. Кои полезни за плевенчани неща са лична ваша заслуга ?
  5. Как ще се справите с кметските си задължения при евентуална липса на подкрепа от Общински или Министерски съвет ?
  6. Как ще гарантирате, че ще бъдете кмет на всички плевенчани, след като сте партийна кандидатура ?
  7. Работа, здраве и доходи са резултат на държавна политика. Ако тя не е добра – какво може да направи един кмет ?

Сигурно има и други въпроси, на които неизкушеният от партийната дисциплина избирател би искал да чуе отговор. Защото неизкушеният избирател търси да открие в бъдещия кмет принципи, знания, характер и морал. Този избирател знае, че „нас ще ни погубят – политика без принципи, богатство без работа, бизнес без морал и знания без характер” /М. Ганди/

Този телевизионен дебат беше доста далеч от това. И след този дебат си останахме в очакване за нещо повече от дребнавост, политическо самочувствие и липса на хоризонти. С две думи – още ще чакаме Годо. И не се знае дали изобщо ще дойде.

Споделете:

Прочетете също

Изборният ден започна с отварянето на 404 избирателни секции в област Плевен

Снимка – интернет. Изборният ден в област Плевен започна в 7.00 ч. В 404 избирателни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.