Последни новини
Начало | Новини | Две читалища останаха без пари

Две читалища останаха без пари

Читалище “Развитие”.

Плевенските читалища „Развитие“ и „Култура 2014“ остават без държавна субсидия. Това стана ясно от провелото се заседание през седмицата на 36-те читалища от общината. Те бяха представени от своите секретари или председатели. Поводът за събирането бе разпределението помежду им на 871 хил.лв държавна субсидия. Критериите за разпределение са въз основа на указания на Министерството на културата и отчетните доклади на самите читалища.

По данни на отдел „Култура“ УС на читалище „Развитие“ не е извършил задължителната съдебна пререгистрация съгласно изискванията на ЗНЧ /Закона за народните читалища/.  Същото се отнася и за читалище „Култура 2014“. Последното не е отчело и дейност през изминалата година. По тази причина на двете читалища се спира предоставянето на държавна субсидия. Освен това в районна прокуратура е подаден сигнал за закононарушения от страна на читалище „Развитие“. Извършват се и проверки във въпросните читалища от Агенция по финансов надзор.

Що се отнася до разпределението на общинската читалищна субсидия, която е в размер на 15 хил. лв., тя ще се дава по нови правила, на проектен принцип по подобие на културните проекти, информираха от отдел „Култура“.

 

Прочетете също

Млади доброволци в битката с коронавируса в град Левски

Снимка – пресцентър община Левски Млади доброволци се включиха в битката за предпазване от заразата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *