Две китни гулянски села празнуваха в края на лятото

Снимка: Фейсбук

В последната седмица на август хората от Сомовит празнуваха традиционния събор на селото. Кметството и читалището бяха подготвили богата програма с участието на местни и гостуващи състави и изпълнители. Гости на празника бяха кметът на общината Лъчезар Яков, заместник–кметът Левтеринка Георгиева, председателят на Общински съвет – Гулянци – Огнян Янчев и общински съветници, секретарят на общината Михаил Таиров, кметове на кметства.

Кметът Лъчезар Яков поздрави множеството на площада и с усмивка заяви: „Аз не съм гост тук, това е моето родно село и ми е много хубаво да съм у дома. Познавам всеки от вас и от сърце пожелавам на всички весел празник, здраве и добруване на Сомовит!“

Програмата откри кметът на селото Росен Петров заедно с вокалната група при ПК село Сомовит, от която самият той е част, като съпровод на тъпан. Последва пъстра броеница от песни, хора и ръченици в изпълнение на състави от община Гулянци и съседни общини. На площада беше подредена кулинарна изложба с характерни за района ястия.

Празникът в Сомовит продължи до късните часове на вечерта с оркестър „Славяново“ и заря.

Повече от 10 години в края на лятото жители и гости на село Шияково също сядат на обща трапеза за традиционната Земляческа среща. Тази година Кметството и Читалището бяха организирали празнична програма с участието на Вокална група към клуб „Дълголетие“ с. Шияково, ВГ „Здравец“ с. Шияково, гостуваща фолклорна формация от с. Санадиново. Кметският наместник Илия Атанасов поздрави присъстващите и пожела здраве и настроение на всички, благодари на Община Гулянци, на спонсорите и на хората, които милеят за родния край. Част от празника бяха председателят на Общинския съвет – Огнян Янчев, секретаря на общината – Михаил Таиров, представители на общинското ръководство и администрация, гости от съседни села. Всеобщото веселие завърши среднощ впечатляваща заря и пожелания „До нови срещи в свидното село Шияково!“.

Снимки: Фейсбук

Споделете:

Прочетете също

Инициативен комитет внесе заявление в деловодството на НС за референдум за 3 март

Членове на инициативния комитет, който настоява Трети март да остане националнияпразник на България, внесоха днес, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *