Две експозиции ще запознаят жителите на Кнежа с цивилизацията на гетите

гети

Общинският исторически музей град Кнежа става домакин на две изложби, дело на Исторически музей гр. Исперих – „Гетската столица Хелис – 30 години проучвания“ и „Апогеят на гетската цивилизация“.

Първата се състои от дванадесет големи цветни постера, които представят резултатите от проучванията на тракийския укрепен център в Археологически резерват „Сборяново“. Постигнатите през годините резултати свидетелстват, че градът е столица на гетска династия от Ранната елинистическа епоха. Изложбата „Апогеят на гетската цивилизация“ от своя страна, ни представя един от деветте паметника на световното културно-историческо и природно наследство на ЮНЕСКО в България – Свещарската царска гробница.

Паметникът е обект на множество научни и популярни публикации, познат е от филми и фоторепортажи. Свещарската гробница е била част от огромен политически, религиозен и културен център, съществувал на територията на историко-археологическия резерват “Сборяново”. Основната цел на „Апогеят на гетската цивилизация” е да представи Тракийската царска гробница при Свещари и обкръжаващия я гетски свят чрез археологически находки, графични реконструкции и постери.

От администрацията на музея съобщават, че експозициите ще бъдат на разположение на посетителите всеки делничен ден от 14:00 до 18:00 часа при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Входът за посетители ще е свободен, научаваме от Фейсбук страницата на кмета на Община Кнежа – Илийчо Лачовски.

Гетската столица Хелис

Прочетете също

310x165 - Съветниците приеха отчета за управлението на общинската собственост

Съветниците приеха отчета за управлението на общинската собственост

Отчет даден – отчет приет. Снимка – пресцентър ОбС. Отчет за състоянието на общинската собственост …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *