Двама вицепрезиденти на КНСБ на посещение в Плевен за кампанията „За по-високи доходи с твоя синдикат“

SINDIKATI
От ляво на дясно: Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ, Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ. Снимка – Плевен прес.

На 26-ти юни на посещение в Плевен бяха двамата вицепрезиденти на КНСБ Тодор Капитанов и Огнян Атанасов. Поводът е кампанията на синдиката „За по-високи доходи с твоя синдикат“. До сградата на общинска администрация бе разпъната шатра, в която синдикалистите от София и председателят на КНСБ в Плевен Росица Ботева, консултираха граждани за кампанията.

Двамата вицепрезиденти са посетили две от 10-те топ фирми в Плевен, където са имали среща с мениджъри и работници. “Така ще можем по-конкретно и по-прецизно да подреждаме политиките на регионално и национално ниво, които развива синдикатът. Искаме да окрилим хората, които имат желание да се сдружават синдикално, защото в България това право се нарушава под една или друга форма”, подчерта Капитанов. Допълни, че предстоят промени в Кодекса на труда, свързани с Директивата за адекватни минимални работни заплати, която казва какъв да бъде размерът на минималната работна заплата. Но за целта държавата трябва да направи план със законодателни промени, за да може колективното трудово договаряне да достигне до 80 процента покритие на работещите.

“Сигурни сме, че законовите промени, които трябва да се случат до 15-ти ноември тази година, ще ни сблъскат рано или късно с бизнеса, така че, ние предварително влизаме в контакт с него, за да очертаем възможностите за бъдещо партньорство”, каза още Капитанов. Според него в Плевен 25%, което се равнява на 14 300 души, работят на минимална работна заплата. Синдикатът обсъжда нейното повишаване, защото от 2025 година се предвижда минималната работна заплата да бъде 1080 лв.

“Плевен прес”: За едрия бизнес вдигането на минималната работна заплата може да не е проблем. Но за малките, дребни семейни фирми, е трудно. Защото нямат такива приходи, които да им позволяват вдигане на заплатите. Какво е вашето мнение по този въпрос?

Огнян Атанасов: Разбираме притесненията на малките и средни предприятия, които до голяма степен са гръбнака на икономиката в държавата. Но нашата синдикална позиция е ясна. Нашата цел е не само постигането на тази заплата, но се стремим да достигнем издръжката на живот. По изчисления на нашия институт, тя е 1 450 лева чисто, които трябва да получава един работник, за да си покрива разходите. Искаме да проверим дали повишаването на заплатите е покрило тази над30-процентна инфлация в последните две години. Нашата битка е в Бюджет 2025 да видим реално повишение на заплатите.

КНСБ провежда кампанията си в областните градове на България. В Плевен се предвижда и среща с кмета на общината.

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *