Да се носят маски на закрито препоръчва МЗ

Снимка – интернет.

По-заразният подвариант на омикрон – BA.5, вече е в България. За това информират от МЗ /Министерство на здравеопазването/.

Поради рязкото повишаване на заболяемостта в последните дни, министерството препоръчва хората отново да започнат да спазват основните мерки за предпазване от заразяване. Това все още са препоръки, а не задължителни изисквания. Ето какво препоръчва МЗ: 

· Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), следва да се изолират и консултират с лекар.

· При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.

· Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора –  обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

· Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

· Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност – използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Според Единния информационен Ковид портал, новозаразените в Плевен са 17 души. В съседен Ловеч са двама, а във Велико Търново и Враца – 17.

МЗ продължава да следи обстановката, информират от там. При необходимост препоръките за предпазване от заразния вирус могат да станат задължителни.

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

Един коментар

  1. За съжаление, лъжа повторена 100 пъти , НЕ става истина. Остава си една все така дебела, мирзлива ИЗМАМА!…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.