„Да на ваксинацията“ премина шумно и без нито една ваксинация на моторист

Мотористи от инициативата „Да на ваксинацията“. Снимка „Плевен прес“.

Обявеният по-рано през седмицата  атрактивен мотофест иницииран от областния управител Марио Тодоров и представители на мотоклубове „Огнени сенки“, „Мото туристически клуб – Пътни братя“,  „Кан Аспарух“, „Камикадзе“  и няколко свободни мотористи, се състоя.

 Точно в 14 часа на 20.06.2021г  двайсетина мотористи тръгнаха с мощен рев по обявения маршрут с начална точка – магазин „Практикер“; бул. „Русе“; бул. „Христо Ботев“;  ул. „Ген. Лейтенант Атанас Стефанов“; ул. „Дойран“; Централна ЖП гара- Плевен; ул. „Иван Миндиликов“; ул. „Данаил Попов“; ул. „Димитър Константинов“ и до площад  „Възраждане“.

Мотористите подредиха машините си пред сградата на общината, до мобилния кабинет за имунизация в 15:00 часа.

Мотористи на всякакви възрасти подредиха машините си на площад „Възраждане“. Снимка „Плевен прес“.

Румен Янакиев – председател на мотоклуб „Огнени сенки“  сподели за читателите на „Плевен прес“:

 „Тук сме, за да събудим съзнанието на хората за необходимостта от ваксиниране. Особено тези, които имат заболявания и са по-уязвими, трябва да помислят сериозно. Здравите хора се чудят, защото сме свикнали да виждаме резултат и тогава да вярваме. Не знаем колко време пази ваксината, можеш ли да пренесеш болестта, въпреки че си ваксиниран, можеш ли да се заразиш. Самите ваксини колко са безопасни, какви точно опасности крият те самите. Има неясноти и това спира хората да се ваксинират. Като минат няколко години, това ще бъде зараза като всички, за които има ваксини и за които не поставяме под съмнение необходимостта. Най-вероятно когато за първи път се е появила ваксина и тогава хората са я посрещнали с недоверие. Ние сме клуб с около двайсет членове. Събираме се и караме групово. Тук днес, има няколко човека от нашия клуб и по няколко от останалите плевенски клубове. Инициативата е благородна и всички се присъединихме към нея.“

На въпрос на „Плевен прес“ колко мотористи ще се ваксинират на площада, Янакиев отговори, че не са коментирали това предварително.

Мобилен ваксинационен пункт на площад „Възраждане“. Снимка „Плевен прес“.

Потърсихме отговор на този въпрос и от медицинските лица на ваксинационния пункт. Там заварихме Грета Младенова – анастезиологична медицинска сестра в болница „Авис Медика“ и д-р Дорина Методиева  – анастезиолог и реаниматор, в момент на ваксиниране на 65-тия гражданин за деня.

 Медицинска сестра Грета Младенова разказа, че  е нямало желаещи от мотористите, повечето казали, че са преболедували наскоро. За работния си ден на площад „Възраждане“ тя сподели, че вероятно  ваксинираните за деня ще станат 70, а в съботният ден са се ваксинирали 63- ма човека. Жените и мъжете предпочели да се ваксинират на площада, са приблизително по равен брой, а на възраст са от студенти до пенсионери. Предлагат се всички ваксини, като най-много са предпочели да си сложат Пфайзер, следващите по брой са Янсен, имало и желаещи за Модерна, Астра Зенека,  както и хора за реимунизация.

„Ваксината Янсен е еднократна и затова хората, на които предстои пътуване я предпочитат. Веднага след ваксината те получават сертификат“,  поясни д-р Методиева.

Какви въпроси ви задават и от какво се притесняват хората които идват на този пункт,  питаме медицинската сестра.

„Предимно се страхуват от последствията от ваксината, но първо се страхуват от убождането. Това е съвсем нормално. Питат за странични ефекти, за симптоми ако им се появят как да процедират. За какво да са по – чувствителни, какво да следят в състоянието си. Даваме информация да следят температурата си и какво могат да вземат ако леко се повиши. Тук сме, на разположение сме, чакаме плевенчани, само с ваксиниране ще спрем пандемията.“

Споделете:

Прочетете също

„Забавно лято” в плевенското село Асеновци

Снимка – НЧ „Съзнание – 1894“ с. Асеновци На 4 юли са стартирали летните занимания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.