Датчици  да мерят  температурата на боклука в контейнерите са обсъждали в Червен бряг

Подземни контейнери за боклук вече са монтирани в много български градове. Снимка – Интернет.

За тази и други иновации са научили участниците в кръглата маса по въпросите на отпадъците в Червен бряг.  Кръглата маса е била организирана от Кмета на Общината в изпълнение на решение на Общинския съвет, за което „Плевен прес“ ви информира: https://www.plevenpress.com/%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b3%d0%bb%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b8%d0%bc-%d0%b2%d1%8a%d0%bf%d1%80/

В кръглата маса са взели участие фирми, общински съветници, представители на администрацията, кметът и зам. кметът на Община – Червен бряг.

Управителят на фирма ЕКОПРО КОНСУЛТ ЕООД – София, Красимир Петков и инж. еколог Цветанка Ценова са направили обстойна презентация на проекта за Програма за управление на отпадъците на Община – Червен бряг за периода 2021 -2028. Това е фирмата, разработила освен Програмата за управление на отпадъците на Община – Червен бряг, а също така и Програмата за опазване на околната среща за периода 2021 -2028 година.  Представената от тях Програма е стратегически важен за Общината документ и  е изготвен съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците, Закона за опазване на околната среда и Националния план за управление на отпадъците 2021 – 2028 г.

 Ивайло Цаков, мениджър бизнес развитие на фирма „Теоремус” е  запознал присъстващите  с  иновациите за по-добро управление на сметосъбирането и извозването в градовете с поставянето на датчици в контейнерите и камионите. „Пред общините стои въпросът ефективно ли се харчат парите за сметосъбиране. Освен това европейските регулации притискат общините за нова формула за изчисляване на такса смет – според реално генерирания от 1 човек отпадък, а не според големината на имота“,  е подчертал той. Цаков  е пояснил, че датчици в кофите мерят обема, температурата и са GPS, а сензори  в сметосъбиращите коли  ще мерят теглото на боклука. Същата система, чрез мобилно приложение, ще препоръчва на гражданите да си изхвърлят боклука в съседен контейнер, който в този момент е по-празен. 

Стела Христонева – регионален мениджър за Централна Северна България на Vivacom също е представила иновативни решения и опит относно икономическите решения за реализиране на програмите за управление на отпадъците в общините.

За бъдещи обсъждания и дискусии е била предложена възможността сметосъбирането да се поеме от общинското предприятие.

Д-р Цветан Костадинов – кмет на Община Червен бряг е запознал участниците в кръглата маса с предстоящото сключване на договор за концесия с фирма за управление на отпадъците след приключване на досега действащия договор. Той е акцентирал на намерението Общината да вземе решение в полза на гражданите.

В последната част на срещата участниците са били запознати с  презентация  на инвестиционното  намерение за изграждане на голяма фотоволтаична централа в с. Бресте от управителя на фирма „Sunrise Inno”  ООД – Ивайло Петков.   

Споделете:

Прочетете също

Танцовият състав „Дунаря“ – село Долни Вит, с престижно отличие на фестивал под патронажа на ЮНЕСКО

Снимка – личен архив на танцов състав „Дунаря“ Престижния сребърен медал в категория Ц – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.