Оперни певци от цял свят участваха в Международния конкурс „Гена Димитрова“ в Плевен

346123141 764033998792284 4984026529921166070 n
Оперни певци от цял свят участваха в Международния конкурс "Гена Димитрова" в Плевен

От ляво на дясно: Лучано ди Мартино, проф. Марио Диаз, проф. Григор Паликаров, Вера Немирова, Веселина Кацарова, Георги Султанов и Любомир Дяковски. Снимка – Плевен прес.

Петият международен конкурс за млади оперни певци на името на легендарната Гена Димитрова направи Плевен, за кратко Меката на родния и световния оперен талант. Тази седмица в дните от 16-ти до 19-ти май, млади оперни певци от България и чужбина, на възраст между 16 и 35 години, бяха прослушани от авторитетно жури в състав: проф. Григор Паликаров, диригент и председател на журито; проф. Марио Диаз от университета Моцартеум в Залцбург; Вера Немирова, оперен режисьор; Веселина Кацарова, мецосопрано и артистичен директор на Старозагорската опера; диригентът Лучано ди Мартино и тенорът Георги Султанов.

Прослушванията на кандидатите бяха разделени по видове гласове, по реда на жребий, изтеглен ден по-рано,15-ти май, в Регионалния исторически музей – Плевен.

Бе спазено правилото от предходни издания конкурсът да е в два кръга. Кандидатите изпълниха ария по свой избор и песен от български композитор в първия кръг и ария от Моцарт и друга такава отново по свой избор, но различна от първата, във втория кръг.

Организатор и главен двигател на конкурса е Плевенската филхармония, в партньорство с Министерство на културата и Община Плевен.

Директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски отчете големия успех на конкурса, въпреки известните организационни трудности в началото.

“Проблемите със залата и логистиката натовариха хората, в един момент се оказа, че няма къде да го проведем.”

Дяковски призна и за някои грешки и необходими компромиси по пътя към реализацията на конкурса. “Всичко това с единствената цел да е в полза на кандидатите. Ръководихме се от принципа на себесъобразността, този конкурс в края на краищата да бъде проведен. Бяхме в пълен синхрон с членовете и председателят на журито. Направихме и повече награди, не сме ощетили никой”.

Директорът на Плевенската филхармония не пропусна още благодарността си към Министерството на културата, Община Плевен и Ротари клуб Плевен Центрум за оказаната финансова подкрепа. “Приятно е когато пристигат хора, хора които са били лауреати на тези конкурси. Тези хора ходят по света. По света името на Гена Димитрова е безспорно и смятам, че ние всъщност сме дали на тези прекрасни певци нещо”, заключи още той.

Акцентирането върху името на Гена Димитрова бе направено и от председателя на журито проф. Григор Паликаров. „Задължително трябва да има такъв конкурс на името на великата Гена Димитрова. Най-важното за този конкурс е, че той имаше своето пето издание. Аз вярвам, че ще има и още издания. Гена Димитрова е явление за целият оперен свят все още след нейната кончина. Разбрахме за логистичните проблеми, пожелавам си да видя зала „Катя Попова“ работеща. Похвала за организаторите, че намериха къде да се проведе конкурса. Това, че не бяхме в зала „Катя Попова“ не ни попречи.

Имахме 46 явили се кандидати на първи тур. Много добри кандидати и в крайна сметка разпределението на наградите го доказва. Има хора, които след време ще направят кариера. Все пак е показателно за Плевен нивото на конкурса. С колегите от журито работихме много добре.”

Веселина Кацарова от Старозагорската опера, освен своите благодарности към организаторите в лицето на Любомир Дяковски, отправи и призиви към младите певци. “Аз съм днес, Веси Кацарова, защото Гена Димитрова ми даде този шанс. Тя обичаше младите хора. Затова този конкурс трябва да продължава да живее. Певецът е една съвкупност от качества. Певецът е харизматична личност. Мога да кажа на младите хора да бъдат много дисциплинирани, много отговорни и работни. Да имат уважение към всеки свой колега и най-важното е да бъдат верни на себе си”.

Наградени в отделните категории са както следва:

Наградата Гран При не се връчва.

Наградените са за:

I награда – Джанг Йдуо, бас.

II награда – Матеуш Михаловски, баритон.

III награда – Йосиф Славов, баритон.

При жените наградени са:

I награда – не се присъжда.

II награда – Ю Тинг и Теодора Марчева, сопран.

III награда – Димитрина Кечеджиева, сопран.

Награда за най-добро изпълнение на българска песен – Анамария Спатарис-Неделча, сопран

Награда за млад изпълнител – Криста  Петкова – сопран

Награда за художествен акомпанимент – Александра Дичева

Награда на Университет „Моцартеум” в Залцбург – Джанг Йдуо – бас

Заключителният концерт на лауреатите ще се проведе с оркестъра на Плевенската филхармония на 19 май /петък/, от 19:00 часа в НЧ „Съгласие-1869“, гр. Плевен. Вход свободен !

Споделете:

Прочетете също

Aleksandar Nikolov vizia 1

Александър Николов: Да поговорим заедно за развитието на Плевен на 1 октомври от 10.00 часа в Кайлъка

. Александър Николов, кандидат за кмет на община Плевен, кани своите съграждани на среща – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *