Дарената апаратура за кръвна плазма от Ротари клуб Центрум Плевен вече е в Кръвна банка

Дарената апаратура за кръвна плазма от Ротари клуб Центрум Плевен вече е в Кръвна банка

Районният център по трансфузионна хематология получи дарение на апарат за кръвна плазма, оборудване и консумативи от Ротари клуб Центрум Плевен.

На откриването на лабораторията Д-р Анелия Цочева – директор на РЦТХ, благодари на дарителите с думите:

“Успяхме да осигурим апаратура и консумативи за работа, за да може да се оформи този специален сектор за плазмофереза.  Рековалесцентната плазма е специфичен кръвен продукт, за който се изисква още едно условие – донори, които са подходящи и отговарят на критериите за даряване на рековалесцентна плазма. Остава и персонала да бъде обучен, за да може донорите да се чувстват спокойни, че са в сигурните ръце на професионалисти. От понеделник започваме подбора на донорите на рековалесцентна плазма.

От нея разбираме, че донорите трябва да покриват всички критерии за даряване на кръв, всички критерии за даряване на плазма и специфичните критерии за донори на рековалесцентна плазма. Те включват положителен PCR тест и изминати 40 дни от този резултат. Необходимо е донорът да се чувства абсолютно здрав, да не приема никакви медикаменти и да е на възраст от 18 до 65 години.

В присъствието на членове на Ротари клуб Центрум Плевен президентът Николай Савов отправи благодарности към всички, спомогнали Плевен да има донорски кабинет. Запитан какво предстои и какви са следващите стъпки на ротарианците, той каза:

Кметът на Плевен г-н Спартански се присъедини към нашата идея. Той пое ангажимент да внесе предложение в Общинския съвет за включване на община Плевен в дарителската кампания.

Нашата цел сега е да съберем в дарителската сметка 80 хиляди лева, така че да успеем да подсигурим дарените вече апарати за кръвна плазма с необходимото оборудване и конусмативи. Дарителската кампания ще продължи до края на месец декември 2020г.“

Дарената апаратура за кръвна плазма от Ротари клуб Центрум Плевен вече е в Кръвна банка

Прочетете също

Момченце е първото бебе родено през 2021 година в община Левски

Момченце е първото бебе родено през 2021 година в община Левски

Новородениият Иван Иванов, първото бебе на община Левски за 2021 година. По традиция на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *