Гулянци отбеляза 49 години от обявяването му за град

20230904 104421 1

Снимка: Община Гулянци

49-ата годишни на град Гулянци беше тържествено отбелязана на 4 септември. Честването започна с тържествена сесия на Общинския съвет, в рамките на която кметът Лъчезар Яков връчи плакети на бившите кметове на Гулянци и на Общинския съвет. На площада се проведе церемония по издигане на знамето на града и отдаване на почит на гулянските герои. Тази година по инициатива на група граждани и със съдействието на Община Гулянци бяха добавени паметни плочи на основния паметник на загиналите във войните за национално обединение и добавен още един модул с имената на загиналите във втората световна война. Така имената на всички 86 войни от Гулянци, дали живота си по бойните полета са събрани на едно място и потомците прекланят глави с чувство за изпълнен синовен дълг. По време на церемонията кметът на общината награди с плакет за граждански принос инициативния комитет с председател Тинка Маринова. Общинското ръководство и гражданите поднесоха венци, отец Пламен Линков отслужи заупокойна молитва и освети плочите.

Честването на  празника на града продължи с концерт на НЧ „П. Р. Славейков 1923“ гр. Гулянци и ПК „Възраждане“. Като на рожден ден, програмата завърши с разрязването на празнична торта за всички на площада.

Вечерта в центъра на града ЦОП гр. Гулянци събра малки и големи в инициативата „Играем и творим заедно“ – игрите на поколенията. Майки и дъщери скачаха на ластик, баби и внуци редиха оригинални тематични пъзели, разказваха си истории, рисуваха и танцуваха. После заедно хапнаха сладолед. Приятната емоция преля в традиционния за празника концерт „Звездите на Гулянци под звездите“, който събра на сцената местните таланти. След тях, вечерта взриви Гласът на България 2021 – Петя Панева със съпровод на клавир – маестро Митко Денев. Подобаващ финал на честването сложи празнична заря под звуците на химна на Гулянци „Мой роден град“.

В рамките на празничните събития екипът на СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци проведе базар в подкрепа на каузата „Обичам моето училище“ – за обновяване интериора на класните стаи и кабинети.

Като част от събитията посветени на годишнините на град Гулянци и НЧ „П. Р. Славейков 1923“ гр. Гулянци, на 3 септември се проведе фолклорен концерт „Надиграване“, в който взеха участие ТС „Дунавски ритми“ при СУ „Христо Смирненски“ гр. Гулянци, ТС „Дунаря“ при НЧ „Хр. Ботев“ с. Долни Вит, ВГ „Милковчанка“, ТС „Милковчани“ и малките танцьори при НЧ „Иван Вазов 1928“ с. Милковица. Във вихър от багри се завъртяха северняшки хора и лудешки ръченици, а краката на танцьорите не стъпваха на земята. Всички те разиграха сърцата на публиката и за пореден път защитиха десетките си медали, звания и отличия от събори  и фестивали.

20230904 102851
20230904 100605
20230903 194516
20230904 201855

Снимки: Община Гулянци

Споделете:

Прочетете също

Picture817

Запалват светлините на коледната елха в Червен бряг на 9 декември

Снимка: Община Червен бряг, архив В най-прекрасния месец от годината, изпълнен с вълшебства и надежда, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *