Групата на прогресивните социалисти: Президентът да наложи вето на промените в Кодекса на труда

Красимир Янков, Група на прогресивните социалисти. Снимка – НС.

Днес, 16 декември, на брифинг в Народното събрание, Групата на прогресивните социалисти излезе с позиция относно предлаганите промени в Кодекса на труда. Поместваме без съкращения текста на огласената от тях позиция:

Очаквано, логично и необходимо е Президента на Република България да използва конституционното си право и да наложи вето на Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда. По този начин той ще оправдае и очакванията на левите избиратели, които дадоха подкрепата си за неговия избор, за да бъде истински институционален регулатор в полза на една социална политика за защита на хората на наемния труд.

Декларираната позиция, като основен акцент на управленската програма изготвена от стратегическия център при Президента на Република България, е поставила във фокус човека, което е основна, съществена част от нашето политическо верую на прогресивни социалисти. Ние го демонстрирахме с редица законодателни инициативи.Промяната на статуса на работещите бедни не трябва да бъде за сметка на здравето и пълноценната им почивка, а в резултат на нова цена на труда с увеличение на доходите, с по-добро нормиране на почасовото възнаграждение.

За пореден път категорично декларираме, че сме против увеличението на извънредния труд на 300 часа и дългия период на сумирано изчисляване на работното време в нарушение на европейското законодателство.

Очакваме мобилизация на всички Народни представители, които не са част от мнозинството, вносители на промените и които защитават трудовите права на българските работници и служители да участват активно в дебата.

Дори и да бъдат приети промените в Кодекса на труда в сегашния им вид, поради мнозинството в НС, правата на трудещите ще бъдат най-важната част от политическата ни дейност със стремежа в следващия парламент да бъде един от първите Закони, който ще претърпи промяна.

Прочетете също

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Сградите на четири кметства, две читалища и една здравна служба ще бъдат ремонтирани със средства …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *