Гроздан Караджов: Не АПИ, а КЗК отмени обществените поръчки за ремонти на пътища

Гроздан Караджов. Снимка – интернет.

Не АПИ е отменила решенията за обществените поръчки за ремонт и поддържане на пътища. Те са отменени с шест последователни решения на Комисията за защита на конкуренцията в резултат на обжалване на самата конкурсна документация.

Това коментира на брифинг днес регионалният министър Гроздан Караджов малко след като премиерът Кирил Петков настоя той да освободи шефа на АПИ, а превозвачи протестират в цялата страна заради неиздължени плащания.

„Бяхме в неговия кабинет, когато те настояваха за максимални рестрикции. Ето го резултатът от това министър-председателят да се меси непрекъснато в обществените поръчки на АПИ. И към днешна дата министър-председателят контролира плащанията на АПИ. (Трябва да се знае) кой е кръгът около него, който отговаря за този контрол. Защо бяха обявени поръчките през април? Те се обявяват, когато имаш бюджет за съответната година и ангажимент за следващите години. А такива нямаше. Обществените поръчки са за 3 г. и са за 4,6 милиарда лева“, каза Караджов.

„Очевидно сме в предизборна кампания, щом от ПП започнаха да се упражняват на пътища. Пресконференцията от тази сутрин е нищо повече от един жалък опит на Кирил Петков и ПП да прехвърлят проблема от болната глава на здравата“, каза още той.

По думите му по-интересни са мотивите, с които КЗК прекратява процедурите – според тях условията, посочени от МРРБ, са били „прекалено рестриктивни и в полза единствено и само на държавата“.

„В случая сме защитили държавния интерес, което според КЗК е прекомерно и нарушава правилата на конкуренцията. Но да защитаваш интереса на държавата и в същото време да търпиш обвинения, че помагаш на мафиотските крадливи фирми, както ги нарича Кирил Петков, това ще е някаква страшна инвенция в историята да съм направил – хем да ги ограничавам, хем да ги толерирам“, коментира Караджов.

Информация: Офнюз.

Споделете:

Прочетете също

Община Червен бряг стартира прием на заявления за услугата „Топъл обяд“

Снимка – интернет. Процедурата „Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение на тази операция в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.