Грешно регистрирани винетки ще може да се коригират еднократно

Снимка – интернет.

След новите промени в Закона за пътищата, се дава възможност на гражданите закупили електронна винетка, да я коригират еднократно. Става въпрос както за до два символа от регистрационния номер на автомобила, така и възможността за коригиране на категорията и държавата на регистрация.

Целта е да се даде правна възможност за регулиране на последиците от нарушеният, регистрирани в периода от закупуване на винетката с некоректни данни до момента на извършване на корекция.

До това се стигна, след множество сигнали от страна на граждани, които при закупуване на винетки въвеждат по погрешка символ в регистрационния си номер. Това принуждава системата веднага да зачете, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Поправената винетка ще е валидна до същата дата, до която е била валидна първоначално купената, но сгрешена винетка. Промените предвиждат след корекцията да не бъде търсена административно-наказателна отговорност за периода, в който гражданите са ползвали републиканските пътища със сгрешената винетка – ако имат издадени актове, да не се издава наказателно постановление, а ако има издадени електронни фишове, те да бъдат анулирани.

Коригирането на данните ще може да се прави само еднократно, за да се избегнат възможни умишлени опити една и съща винетка да се прехвърля на различни превозни средства, защото е малко вероятно да се допуснат повече от 2 грешки в символите на 8-знаков регистрационен номер.

При подаване на искането за коригиране, гражданите ще трябва да предоставят доказателства за извършено плащане на дължимата такса за винетката.

Споделете:

Прочетете също

Лена Бориславова: 4 000 лв. на месец получават говорителите на руската пропаганда

Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков. Снимка – стоп кадър Дарик тв. Обществени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.