Последни новини
Начало | Спорт | Грация, красота и интелект в едно

Грация, красота и интелект в едно

Последните новини за постижения на индивидуалната българската художествена гимнастика отново са свързани с името на Невяна Владинова. След първото място на държавното ни първенство, нашата съгражданка редовно печели призови  места и медали на състезанията от Световната купа. С най-благороден блясък са нейните постижения от съвсем наскоро завършилия  турнира в Баку: бронзов медал в генералното класиране, бронзов и на топка и първи златен медал в индивидуалната надпревара на лента. Честта да изслуша националния ни химн от най-високото стъпало на почетната стълбица, просълзява иначе владеещата своите емоции плевенчанка.

 

Докато таланта и класата на плевенската грация са доказани величини, едва ли е голям броят на хората, които знаят, че двадесет и две годишната Невяна е първа сред гимнастичките по коефициент на интелигентност. Това безспорно е предимство при овладяването на техниката и прецизното изпълнението на сложните елементи от  съчетанията, особено когато е необходимо да се вземе мигновено решение в рискова ситуация.

 

Интелектът на Неви, подплатен с дългогодишен труд и силен характер я извеждат на пътя на успеха. На Олимпиадата в Рио през 2016 нашето момиче успява да се  „вклини” между най-силните и да направи запомнящо се участие с почетното седмо място в крайното класиране в условията на свирепа конкуренция. Това би могло да се приеме като възраждане на българската художествена гимнастика в индивидуалната надпревара .

 

Началото на кариерата на очарователната Неви се свърза с плевенския клуб за художествена гимнастика „Елегант”. Скоро нейният талант привлича  вниманието и единадесетгодишното тогава момиче получава предложение да продължи подготовката си в София  в клуба на Нешка Робева под ръководството на треньорката Мариана Василева. Напускането на родния град и отделянето от семейството навярно е коствало много на Неви в тази крехка възраст. Това са години на упорит труд в гимнастическата зала, през които тя изковава своето майсторство и характер. Налагало и се и да взема трудни житейски решения. През 2013 г. е принудена да прекъсне следването си в НСА „В.Левски”, поради невъзможност да съчетава кариерата си с редовно присъствие на учебните занятия.

 

В крайна сметка съчетанията и, отличаващи се с висока сложност и степен на риск, започват да привличат вниманието на съдиите и любителите на художествената гимнастика. Много често елементи от нейни съчетания са включвани в комбинациите на едни от най-добрите гимнастички в света. В същото време собствената и майка предпочита да гледа нейните участия на запис, когато резултатът е ясен, принцип, който Веселина Владинова не е нарушила при никакви обстоятелства досега.

 

След първия успех през 2014 г. на турнира в Москва от серията Гран При, където нашата съгражданка печели четвърто място на обръч, следва  трето място в многобоя и два сребърни и един бронзов медал на отделните уреди, завоювани в края на същата година. От тогава нататък нейните участия са неизменно в призовата десетка на различните състезания. Естествено най-високо постижение Неви регистрира на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, което и носи увереност в себе си и мотивация да се цели още по-високо – медал от Олимпиадата в Токио през 2020 г.

Напълно  естествено е Неви да помисли как да реализира своят висок интелектуален потенциал и в  друга сфера освен художествената гимнастика. Нейният избор клони  към  журналистика или киното. Няма съмнение, че тя ще направи всичко възможно да постигне, каквото си е поставила за цел, защото е доказала, че знае и може да впрегне в името на това талант, дух и интелект. В най-близък план на прицел е «домашното» състезание от Световната купа, което ще се проведе в зала «Арена Армеец» от 5 до 7 май.

Прочетете също

СКШ “Спартак Плевен XXI” отваря школа в плевенско читалище

Един от водещите шахматни клубове в страната – СКШ „Спартак Плевен XXI”, отваря школа в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *