Граждани предлагат да се преразгледа предлаганото увеличение на цените за градския транспорт

Снимка – интернет

Както „Плевен прес” информира, днес, 25-ти януари ще заседават 4 от постоянните комисии към Общински съвет Плевен. Две от тях ще разглеждат предложеното от управителя на общинско дружество „Тролейбусен транспорт” ЕООД инж. Ангел Несторов,  увеличение цената на билета за градския транспорт. Въпросното предложение е публикувано на сайта на ОбС – Плевен. https://obs.pleven.bg/uploads/procurements/predlozhenie-ot-troleybusen-transport-eood-otnosno-uvelichavane-tsenata-na-bileta1.pdf?fbclid=IwAR1BHbvkmo7sU0xv6HSjqABjO3b9HmE4gB0cJFzeXfd-z_TmhZn04AuRTcQ

Предложението на инж. Несторов не е включено в дневния ред на сесията на 27-ми януари, тъй като е внесено в деловодството на ОбС след заседанието на Председателския съвет на 18-ти януари. Председателският съвет приема и утвърждава дневния ред на сесиите. Ето защо то е разгледано само в две от постоянните комисии – по „Социална политика и транспорт” и „Бюджет и финансова политика”.

Предполага се, че кметът Георг Спартански ще го внесе като допълнителна точка в дневния ред а заседанието на 27-ми, каквато е обичайната практика.

Въпросното предложение обаче, е предизвикало интереса на граждани, някои от които имат конкретни предложения относно „драстичнното” според тях, увеличение цената на билетите за градския транспорт. Ето какво пише във фейсбук Anelia Tsvetkova:

„Във връзка с предстоящото гласуване на предложението за увеличаване цените на билетите и картите за градския транспорт и предвид краткия срок, ще си позволя да се обърна тук към господата в комисията по стопанска политика и транспорт, които ще го гласуват и които успях да открия в групата – моля Ви да вземете предвид, че това увеличение е драстично, на фона на ниските заплати в града ни. Освен това в повечвто областни градове има билети за 10 дни или за определен брой пътувания, а тук може да си купиш или еднократен билет, или карта за месец. Децата втора година учат ту присъствено, ту онлайн, но възможност за половин месец има възможност да се купи само септември. Редно е поне докато трае извънредното положение да има възможност за избор. Отделно картата за 1 месец за ЦГМ има предложение да стане 22 лв., а за 3 м. – 67 лв. 🧐Редно е за по-дълъг период да има отстъпка , а не увеличение.

Друго, което ми прави впечатление в тарифите на другите градове – има отстъпки за семейства. В случая в Плевен ще се натовари бюджета точно на бедните семейства, които имат лукса да имат 1,2 или повече деца, но не и да се возят в автомобил. Ако единият родител ползва тролейбусен транспорт и има две деца в ученическа възраст това прави 120 лв. за карти. Дори и да има увеличение на МРЗ, което дори не се предвижда да е от януари, това е голям разход за семейния бюджет. Отделно, че така се стимулира и използването на автомобили, вместо екологично чистият транспорт и се натоварва трафика в града.

В повечето големи градове също така има възможност да използваш билета си в рамките на 45 мин. до 1 час.

Много Ви моля , вземете предвид тези съображения при вземането на решение!

Ще се радвам ако и други се включат с конструктивни предложения.

Само моля, без лични нападки!”

На този пост на Anelia Tsvetkova са отговорили с коментар десетки граждани. Коментар са направили и общински съветници. Христо Таслаков от МК „Демократична България” уточнява, че предложените от „Тролейбусен транспорт” цени са направени преди ценовия скок на енергоносители, стоки и услуги. Бойко Тодоров от „БСП за България” казва, че заседанията на комисиите са открити за граждани и те могат да присъстват на тях. На което му отговарят, че това няма как да стане, тъй като заседанията се провеждат в работното време и на гражданите.

Постът на Anelia Tsvetkova е харесан от общинските съветници Пепо Петков /СДС/, който е председател на ПК по „Бюджет и финанси”, както и от Христослав Михайлов, който е председател на ПК по „Стопанска политика и транспорт”. Харесвания са отбелязали и Свилен Атанасов /БСП/ и Владислав Монов /ГЕРБ/.

Написаното от  Anelia Tsvetkova е срещнало одобрението и на новия зам. областен управител на Плевен – Виолета Иеремиева.

Какво ще бъде крайното решение за цените на билетите за градския транспорт, ще решат общинските съветници на 27-ми януари, когато ще се проведе първото за годината редовно заседание на ОбС – Плевен.

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *