Начало | Новини | Граждани на общината присъстват на тържествените сесии за полагане на клетва от общинските съветници

Граждани на общината присъстват на тържествените сесии за полагане на клетва от общинските съветници

РБ “Христо Смирненски” – Плевен със зала “Гена Димитрова”, в която заседава ОбС. Снимка – интернет.

От 5-ти до 12-ти ноември в 11-те общини на плевенска област ще се проведат по график тържествени сесии за встъпване в длъжност на общинските съветници и кметовете на населените места.

По силата на Закона за местното самоуправление и местната администрация, гражданите присъстват на тези сесии /чл. 23 ал. 2/ В тяхно присъствие общинските съветници полагат клетва. По закон присъстват още: областен управител или негов представител, както и председателят на общинската избирателна комисия или неин член. Когато общински съветник или кмет е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, той полага клетва преди началото на следващо заседание на общинския съвет.

Първото заседание на новоизбрания общински съвет се открива и ръководи от най-възрастния общински съветник. На първото заседание на общинския съвет се  избира председател на съвета.

Съгласно чл. 24 от ЗМСМА  изборът на председател се провежда с тайно гласуване. За избран се смята кандидатът, който е получил повече от половината от гласовете от общия брой на съветниците.

Прочетете също

БСП – Плевен: Чавдар Велинов да напусне незабавно НС

Чавдар Велинов. Снимка – интернет. На свое заседание Общинския партиен съвет на БСП – Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *