Горещниците – най-жежките дни в годината

Според народното вярване Горещниците (28, 29 и 30 юли) са най-горещите дни в годината. Горѐщници (Горѐшляци, Чу̀реци, Блъ̀съци, Гѐрмановци) – период от три дни в края на месец юли в българския народен календар, празнуван в чест на огъня и главно за предпазване от огън. Обичаят е разпространен основно в Северна и Западна България, както и в югозападните български етнични територии. Тези три дни имат собствени имена. В Северна България те са: Чурлѝга, Пърлѝга и Марина Огнена, а в Южна – Лю̀та, Чуру̀та (Чюру̀ка) и Опалена Мария.

В този период се забранява всякаква полска и домашна работа, тъй като се смята, че иначе огън ще изгори къщата или имота (стоката). Вярва се, че нивата (и особено ожънатите снопи) се запалвали от само себе си, тъй като огън слизал от небето. Забранява се изнасянето на огън извън къщата. Най-строго се пазят първият и последният горещник. Фолклорната легенда гласи, че огънят слиза сам от небето (обикновено под формата на светкавица). Това обуславя и локалните имена Блъсъци и Германовци (тъй като се вярва, че св. Герман е един от повелителите на гърма).

По това какви са тези три дни хората гадаят какво ще бъде времето през първите три месеци от годината. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен – предвещава студ и виелици.

В някои райони на страната през горещниците празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма.

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *