Последни новини
Начало | Новини | Съмнения за горене на италиански боклук в ТЕЦ-Плевен докара главния секретар на МВР в града

Съмнения за горене на италиански боклук в ТЕЦ-Плевен докара главния секретар на МВР в града

Днес в ТЕЦ Плевен бе извършена проверка на място от специален екип от София, начело с главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Главният секретар говори днес пред журналисти в Плевен и огласи подробности за специализирана операция в ТЕЦ Плевен по линия на управляване и съхраняване на отпадъци. Разследването се води под прякото ръководство на окръжния прокурор Ваня Савова.

В навечерието на Нова година е постъпила информация за нередности при съхранението на внесени от Италия отпадъци на площадка в Плевен. Поради по-сложния предмет и обществения отзвук е сформиран екип от прокурори от Окръжна и Районна прокуратура – Плевен, служители на ОДМВР – Плевен, ТД ДАНС – Плевен. Създадена е добра организация и са предприети процесуално-следствени действия. Извършени са проверки за изясняване дали депонирани отпадъци се съхраняват съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. Разследването тече от близо два дни, образувано е досъдебно производство. Извършени са всички необходими и неотложни действия – огледи, разпити на хора, изземване на документация. По документи на фирмата на проверяваната площадка има 9 тона отпадъци с неопасен произход – от метал, дърво, пластмаса и хартия. Предстои анализ на събраните доказателства и планиране на последващите действия. Престъпното деяние е по чл. 353 „Б“ от НК – нарушаване на установения ред при управление и съхранение на отпадъци и с това създаване на опасност за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда. До момента са установени нарушения на изискванията по съхранението и преработката, но няма опасност за здравето на хората. Депонираните отпадъци в по-голямата си част са внесени от Италия, но не с влакови композиции, а по море. Предстои изпращане на запитване до италианските власти дали тези отпадъци са свързани с разследване в Италия, както и превод на фирмена документация. Работата по изясняване на факти и обстоятелства по случая продължава.

Очаквайте в близките дни в сайта Плевен прес и подробни данни около този и други скандали, свързани с гореното на боклуци в плевенския ТЕЦ.

Прочетете също

Различията между Северна и Южна България бяха темата на онлайн форум в Свищовската стопанска академия

Кръгла маса на тема „Статистически измерения на регионалните различия и неравенства между Северна и Южна …

Един коментар

  1. А Вие как установихте ,че отпадъците не са вредни ,като все още не е направен анализ?! Вечер на Дружба не се диша от задушлива миризма на горене на пластмаса…какво криете?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *