Глас от Италия: В България няма политици, а враждуващи кланове за завземане или задържане на властта

Снимка – интернет.

Отново поместваме пост от фейсбук страницата на нашата сънародничка от Италия – Patty Biski. Оценките са крайни, изводите – гневни. Не всичко приемаме, но ни накара да се замислим върху логиката за ставащото в България. Затова го публикуваме. Защото буди към размисъл. Нещо, което ни липсва, особено на някои от нас. А предстоят избори. Време е да мислим.

Ето гневният пост на Patty:

„В България се говори за политици, но политика няма. То и политици няма. Има враждуващи кланове за завземане или – за задържане на властта.

Да се чували за национална стратегия? Всички демократични държави имат такава. България няма. България е като лодка с гребла върху развълнувани води, докато покрай нея преминават презокеански кораби с електронно управление по маршрута.

Когото и да попитате от българските “политици”, как трябва да изглежда България според неговата програма за управление, след 20 или – 30 години, няма да има какво да ви отговори. Той по този въпрос не мисли, защото всичките му идеи са само до утре.

Хора без визия, без последователност, защото никой от тях не владее изкуството на държавното управление. На политологията. Нито един от тях не е в състояние да изготви една цялостна програма, която партията му да следва и след политическата му смърт – толкова далновидна да бъде тя.

Освен липсата на идеи, отсъства философската база за съществуването на нашите големи партии. Затова те не могат да бъдат нито модерни, нито – модернизирани. Изборът на идеология предопределя цялата гама от социални, икономически и външно-политически виждания на партията. Определя къде тази партия иска да позиционира страната си в геополитически план. Ще кажете например: комунистите искат да ни сближат с путинова Русия, да излезем от ЕС и НАТО и т.н. Но да сте чули леви “политици” ( освен бедният Жан, който тепърва ще се доказва), да произнасят тези думи? Това, дори и да е така, е една “скрита истина”.

Всичко е някаква алюзия. Без достойнство. Което пък води до темата за подлостта на т.н. политици. Всичко е подмолно, тайно и безгласно. Колко е отвратително поведението на ДПС, направо – национално предателство, чрез което въпросната партия се е кандидатирала да бъде слуга на двама господари! За да оцелее! Не защото има работа и място в българския политически живот! А онзи с дайрето и кухото му философстване? А ДБ с тази фиксираност в ГЕРБ, като че ли – след ГЕРБ, България ще се събуди в приказната Аркадия. За ГЕРБ и корупцията да отварям ли дума?

Но и не можем да говорим САМО за корупция! За България, всички основни въпроси са на дневен ред. До един! Като започнем от самото съществуване на демокрацията и преминем през всички сфери от живота на обществото, и стигнем до 20-30 години напред.

Но този разговор между политици и избиратели сега няма да се състои. Няма кой. Няма политици, няма партии. Има кланове, а те не мислят за бъдещето. Те мислят за уличните битки, за кьотек и отмъщение, за собствената си ранговата структура. Каква борба между идеите може да се търси тук!

Така че, лодката с греблата, но без гребец, ще продължи да се люлее по морските течения, докато някоя по-силна вълна не я обърне…”

Прочетете също

Конкурс „Моето приключение край Дунав” организира община Гулянци

гр. Гулянци, център. Снимка – интернет. Община Гулянци, ЦОП гр. Гулянци и МКБППМН организират конкурс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *