Главната инспекция по труда празнува професионалния си празник

На 3-ти ноември през 1907 година с Указ на княз Фердинанд е обнародван Закон за Инспектората по труда. С този държавнически акт се поставя основата на институцията “Инспекция по труда” в България.

През 1917 година се обнародва Закон за хигиената и безопасността на труда, с който се определят правомощията на сегашния инспектор по труда.

Основната дейност на Главна инспекция по труда е осъществяване на контрол по спазване на трудовото законодателство, на Закона за насърчаване на заетостта и на Закона за държавния служител.

Днес институцията трябва да служи като гарант за прилагане на трудовото законодателство в страната, за защита на трудовите и социалните права на гражданите и активен партньор в тристранното сътрудничество между  изпълнителната власт, работодателите и синдикатите.

През годините Главната инспекция по труда многократно е преобразувана като орган за контрол на безопасността и хигиената на труда към Министерския съвет, към Българските профсъюзи и към Министерството на труда и социалните грижи.

От 2000 година е Изпълнителна агенция към министъра на труда и социалната политика.

Честит празник!

Информация от Интернет

Прочетете също

Да се ваксинират ли болните със сърдечна недостатъчност – съветва проф. д-р Пламен Гацов, професор в МУ Плевен

Да се ваксинират ли болните със сърдечна недостатъчност – съветва проф. д-р Пламен Гацов, професор в МУ Плевен

В Световната седмица за борба със сърдечната недостатъчност – вече е доказано, че тя е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *